In de bioscoop tijdens operatie

Array

Een film kijken in bioscoopformaat ter ontspanning terwijl de chirurg je opereert aan voet of knie. Vanaf vandaag wordt het getest bij de afdeling Chirurgie van het AMC. Onderzoekers willen weten of het kijken naar een film of het luisteren naar je favoriete muziek tijdens een operatie met een ruggenprik of onder lokale verdoving helpt om te ontspannen of zelfs het herstelproces te bevorderen.

Een operatie is spannend voor een patiënt. Die spanning kan de beleving van de patiënt beïnvloeden, maar kan ook van invloed zijn op hoe iemand zich voelt tijdens, en zelfs na de operatie. Spanning en pijn worden nu vooral verminderd met medicatie. Maar wat als het op een andere manier kan?

Videobril

“De spanning voor een patiënt kan mogelijk ook met andere, aanvullende middelen, zoals een videobril of door het luisteren naar je favoriete rustgevende muziek worden gereduceerd”, aldus hoogleraar Marlies Schijven.

In het onderzoek krijgen patiënten een videobril terwijl de chirurg hen opereert. Een privébioscoop als het ware. Na de operatie wordt hun hartslag en bloeddruk meerdere keren gemeten.

Film ‘De Nieuwe Wildernis’ 

Vandaag werd de eerste patiënt aan haar enkel geopereerd terwijl zij de film ‘De Nieuwe Wildernis’ bekeek. “Ik vond het echt een verrijking, het voelde als een luxe, terwijl iedereen aan het werk was keek ik naar een film”, aldus de patiënt.

Voor alle patiënten die meedoen aan dit onderzoek geldt: als de film nog niet is afgelopen omdat de operatie klaar is, kunnen ze dankzij een waardebon van Pathé Thuis de film alsnog verder af kijken.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen