Niet gecategoriseerd

Martin van Rijn en Henk Smid zijn positief over aangeboden onderzoeksprogramma spoedzorg

Array

Sinds 2002 schreven instanties zoals VWS en de IGZ, adviesorganen zoals de RVZ, koepelorganisaties zoals NPCF en ZN en beroepsverenigingen zoals de NHG veertien beleidsnota’s en adviezen over spoedzorg. In al die nota’s bepleitten zij verder onderzoek over de zorgverlening van huisartsenposten, ambulancevoorzieningen en Spoedeisende Hulpafdelingen.

De Nijmeegse hoogleraar Richard Grol en Guus Schrijvers (foto), hun medewerkers en een breed samengestelde groep van personen uit de kring van wetenschappelijke verenigingen hebben al deze onderzoekssuggesties verzameld en geordend naar drie perspectieven: het patiënten-, het professionele en het organisatie perspectief. Ook werkten zij de onderzoekssuggesties uit in wetenschappelijke vraagstellingen. De beantwoording daarvan kost 4,5 miljoen Euro en kan gebeuren in de periode van 2006 – 2010.

Het geheel van citaten uit de 14 beleidsnota’s, onderzoeksvoorstellen en begroting bundelden zij in het Onderzoeksprogramma Spoedzorg. Spoedzorg is een nieuwe term die wij introduceerden. Uit de tekstanalyses van de 14 nota’s bleken de woorden acute zorg, urgente zorg en spoedeisende zorg steeds verschillende betekenissen te hebben.

Richard Grol en ondergetekende boden op 22 juni dit programma aan ZonMw directeur Henk Smid en VWS directeur generaal zorg Martin van Rijn aan. Wij spraken de hoop uit, dat VWS aan ZonMw 4,5 miljoen Euro verstrekt en deze laatste dit onderzoeksprogramma start met een open inschrijving. Ook drongen wij eropaan om te starten met onderzoek naar eenheid van taal in de spoedzorgsector en naar de bestaande patiëntenstromen. Zowel Martin van Rijn als Henk Smid waren positief over het Programma Spoedzorg. Zij gaan samen in overleg om te bezien wat zij eraan kunnen doen om het te verwezenlijken.

Het Programma Spoedzorg is over enkele dagen te downloaden van www.wokresearch.nl

Bron: Nieuwsbrief Disciplinegroep Public health van het Julius Centrum