Glutamine-verrijkte voeding verlaagt sterftekans ongevalslachtoffers door infecties

Array

Het verrijken van voeding met het aminozuur glutamine verlaagt mogelijk de sterftekans aan infecties van ernstige ongevalslachtoffers. Petra Boelens toont in haar promotieonderzoek aan dat het lichaam uit het aminozuur glutamine ook het aminozuur arginine maakt. Het direct toevoegen van arginine aan voeding verhoogt volgens recente studies de sterftekans. De resultaten van Boelens haar onderzoek laten zien dat het lichaam de benodigde arginine op een veilige manier zelf genereert uit glutamine. Glutamine
Na een ernstig ongeval ontstaat er door een stressreactie een tekort aan het aminozuur glutamine in het lichaam van patiënten. Dit tekort heeft een negatief effect op het functioneren van het afweersysteem. Hierdoor loopt de patiënt het risico op ontstekingen en is er sprake van een verhoogde sterftekans. Boelens vindt  relaties tussen het glutaminegehalte en de werking van een aantal typen a-specifieke afweercellen. Een tekort aan glutamine verslechtert de werking van de a-specifieke afweercellen en daarmee de weerstand van de patiënt. Chirurg in opleiding Boelens onderbouwt met haar onderzoek eerdere studies die positieve effecten lieten zien van het geven van glutamine-verrijkte voeding aan patiënten na een ernstig ongeval en/of een zware operatie.
Arginine
Ook aan het aminozuur arginine ontstaat bij ernstige ongevalslachtoffers een tekort in het bloed. Arginine reguleert ondermeer de bloeddoorstroming. Arginine-verrijkte voeding wordt – ter bevordering van het herstel – ook gegeven aan traumapatiënten. Onderzoek heeft onlangs aangetoond dat het lichaam van ernstig zieke patiënten – om nog niet verklaarde redenen – een teveel aan arginine kan krijgen. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een verhoogde sterftekans. Aan het extra toevoegen van arginine aan voeding bij ernstig zieke mensen zijn dus risico’s verbonden. Deze risico’s bestaan niet bij het toevoegen van glutamine aan voeding. Een teveel aan glutamine bestaat niet. Boelens laat voor het eerst zien dat de nieren glutamine kunnen omzetten in arginine waardoor het lichaam als het extra arginine nodig heeft, dit zelf maakt.  Hierdoor verdwijnt de verhoogde sterftekans en wordt deze mogelijk zelfs verlaagd.  Petra Boelens promoveerde op woensdag 22 juni aan het VU medisch centrum. Haar proefschrift heeft de titel Endogenous Glutamine and Glutamine enriched Nutrition in Surgery – implications for immune responses and Interorgan amino acid relations.
Bron: VUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen