Goedkeuring voor vijf omvangrijke woonzorg-plannen Zeeland

Array

Het dagelijks provinciebestuur stemt in met vijf omvangrijke plannen voor wonen, zorg en welzijn. Ze komen in Tholen, Oostburg, Zierikzee, Goes en Middelburg.
De provincie juicht het bouwen van grootschalige woon-zorgvoorzieningen niet zonder meer toe en heeft meer een voorkeur voor spreiding. Nochtans is er begrip voor de diverse argumenten om toch te kiezen voor grootschalige nieuwbouw. De instemming is voor het ene project royaler dan voor het andere.

De stichting voor Regionale Zorgverlening wil het verpleeg- en verzorgingshuis en de woonflat Ten Anker in Tholen aanpakken. Er ontstaan 186 zorgwoningen en -plaatsen, voor een klein deel (12 verzorgingshuisplaatsen) op een andere plek in Tholen.

Het dagelijks provinciebestuur vindt dat er sprake is van een flinke concentratie van ouderen. Wel worden de plaatsen verdeeld over verschillende gebouwen en komen ze niet in één groot complex. Pluspunt is ook dat een aantal zorgwoningen elders wordt gebouwd. ’Gematigd positief’, oordeelt de provincie over het plan.

Voor de Burcht in Oostburg is vervangende nieuwbouw van het verzorgingshuis aan de orde, waardoor 61 plaatsen (was 77) ontstaan. Daarnaast is op het Ledelplein wooncomplex het Lam met 27 (zorg)woningen. Door de stichting Woonzorg West-Zeeuws-Vlaanderen zijn ook op het voormalige lyceumterrein 24 zorgwoningen voorzien.

Spreiding
Het plan zorgt volgens de provincie voor een goede spreiding van zorgwoningen in Oostburg. De verschillende locaties zijn kleinschalig te noemen. Het levert een positieve waardering op van het dagelijks provinciebestuur. Datzelfde geldt voor de woonzorgprojecten van de gemeente Middelburg: 23 stuks, waarvan enkele locaties (als Swerfrust en Buitenrust) vrij grootschalig zijn. In de meeste gevallen gaat het om 24 zorgwoningen (in combinatie met levensloopbestendige huizen).

Meer moeite heeft de provincie met het plan voor nieuwbouw van de Erasmusflat in de Goese Polder: verschillende woontorens, totaal 150 koop- en huurwoningen. Er is geen sprake van spreiding in de wijk, constateert het dagelijks provinciebestuur, maar het erkent dat er elders in de wijk geen geschikte plekken voor woonzorgvoorzieningen meer zijn. Vandaar een ’redelijk positieve’ instemming voor woningstichting RWS.

De stichting Allévo wil in Zierikzee een nieuw Borendamme bouwen, met 42 verpleeghuisplaatsen en 125 woningen. Nieuw zijn een consultatiebureau voor kinderen en mogelijk een gezondheidscentrum. Voor de 87 huurwoningen geldt geen leeftijdsgrens en ook geen verplichte zorgbehoefte.

Het dagelijks provinciebestuur verwacht dat dit ook tot uitdrukking komt in de woningtoewijzing. Op het terrein van het huidige Borendamme komen verschillende kleinere gebouwen. De provincie hoopt dat de locatie een echte wijkfunctie krijgt en niet alleen door ouderen bevolkt en bezocht zal worden. Daarom wordt het plan positief beoordeeld.

Bron: PZC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen