Slechte prognose na terugkeer borstkanker in de oksel

Array

Uit onderzoek naar de prognose van 4669 patiënten met borstkanker uit ZO-Nederland blijkt dat terugkeer van de tumor in de oksel na verwijderen van de axillaire lymfeklieren prognostisch een slecht teken is. De meeste patiënten ontwikkelen binnen 5 jaar ook metastasen op afstand.

De patiënten in het onderzoek waren in de periode 1984-1994 behandeld voor borstkanker in 8 regionale ziekenhuizen in ZO-Nederland. Bij alle vrouwen waren de axillarie lymfeklieren verwijderd. Bij 59 van de 4669 patiënten (1,3%) werd na een mediane periode van 2,6 jaar (0,3-10,7 jaar) terugkeer van de tumor in de okselregio geconstateerd. Gedurende een mediane follow-up van 11,1 jaar ontwikkelden 38 van de 59 patiënten metastasen op afstand. De kans op metastasering binnen 5-jaars was 61%, na 10 was deze kans 71%.
De auteurs stellen dat hoewel terugkeer van de tumor in de oksel na een okselkliertoilet prognostisch een slecht teken is, blijkt ook dat ongeveer 30% van deze patiënten als ‘genezen’ beschouwd kan worden.
Bron:
European Journal of Surgical Oncology

Recente artikelen