‘Dienstplicht weer ingevoerd?’

Array

Jaap Huurman, lid (PvdA) van de gemeenteraad van Arnhem en van de Staten van Gelderland, pleit voor de invoering van een ’Nationale 6 dagen verplichte mantelzorg’’. Huurman (53) werkt vanaf vandaag zes dagen als vrijwilliger in verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen in Arnhem. Alle Nederlanders van zestien jaar en ouder, het liefst verplicht, zouden verspreid over het jaar zes dagen als mantelzorger moeten werken aldus Huurman. Hij ergert zich eraan dat zijn zorgbehoevende ouders, die graag thuis willen blijven wonen, de grootste moeite hebben om bijvoorbeeld thuiszorg te krijgen.
Zijn plan: Twee dagen werk voor eigen rekening, twee dagen betaald door de werkgever en twee dagen op kosten van de overheid. Er moet wel geselecteerd worden. ‘Het is niet de bedoeling dat mensen een razende en tierende hulpverlener aan hun bed krijgen.Mensen worden aangemoedigd worden om te werken als vrijwilliger of mantelzorger maar eigenlijk moeten we toe naar een verplichting.” Arie Ouwerkerk, directeur van LOT, Vereniging van Mantelzorgers (een landelijke vereniging die zich inzet om de positie van alle mantelzorgers in ons land te verbeteren), ziet niets in verplichte mantelzorg of een sociale dienstplicht. Volgens het manifest van de LOT moeten mantelzorgers zelf kunnen bepalen in welke mate hij of zij wil zorgen en moet de zorg tijdelijk kunnen worden overgedragen aan anderen. Goede ondersteuning, een financiele vergoeding en medezeggenschap voor de mantelzorgers is voorwaardenscheppend voor de LOT. ‘Als je het hebt over mantelzorg dan heb je het over familie, vrienden of buren die zorg verlenen aan bijvoorbeeld een chronisch zieke of een hulpbehoevende oudere of een gehandicapt kind. Voor mantelzorg moet er al een relatie bestaan. Anders spreek je over vrijwilligerswerk’. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zijn er 3,7 miljoen mensen die wel eens iets doen aan zorg voor een hulpbehoevende bejaarde of chronisch zieke. 1,5 Miljoen mensen doen dat vijf uur per week. 750.000 mensen doen het gedurende acht uur per week of meer.
Bron: De diverse bronnen & Zorgkrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen