Niet gecategoriseerd

Doelmatig gebruik spoedgevallen

Array

Sinds 2003 mogen Belgische ziekenhuizen patiënten een persoonlijke bijdrage van € 12,50 in rekening brengen voor het gebruik van de spoedeisende hulp (SEH).  De bedoeling hiervan is de patiënt bewust te maken van de kosten die dit met zich mee brengt. Sinds kort is de inning verplicht. Zijn deze maatregelen een stap in de juiste richting om het oneigenlijke gebruik van spoedgevallen bij te sturen? Deze vraag is erg complex, omdat de verschillende betrokken partijen een ander beeld hebben over eerste hulp van ziekenhuizen: beleidsmakers hebben andere doelstellingen voor ogen dan (spoed)artsen. Patiënten hebben zo hun verwachtingen en gewoontes en het gebruik maken van deze SEH is een complexe zaak die niet kan herleid worden tot alleen een financieel probleem. Voor bepaalde bevolkingscategorieën kan het in rekening brengen van een eigen bijdrage ook ongewenste gevolgen hebben.
Het onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in samenwerking met de UCL, de UGent en de UA, stelt vast dat patiënten de beleidsmaatregel nauwelijks kennen, en een bijzonder vaag beeld hebben van wat ze zelf moeten betalen. Ze stappen naar de eerste hulp omdat hun probleem hen zelf dringend lijkt en omdat ze denken dat de daar aanwezige artsen hen het best kunnen helpen. Bijkomend speelt dat spoedgevallen 24/7, de klok rond, gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk zijn. Dat is niet altijd het geval voor een Belgische huisarts. Opvallend is bijvoorbeeld dat veel patiënten op eerstehulpposten van een ziekenhuis niet eens hebben overwogen om naar de huisarts of doktersdienst te stappen. Beeldvorming, gewoontegedrag, en gebrek aan kennis bij het grote publiek over de alternatieven bepalen dus mee het keuzegedrag. Willen beleidsmakers burgers aansporen om de spoedeisende dienst van een ziekenhuis minder te belasten met ongepaste zorgvragen, zal er meer werk moeten gemaakt worden van de eerstelijnszorg die even toegankelijk en beschikbaar is. Ook van belang is dat Belgische zorgaanbieders zoals huisartsen meer verantwoordelijkheid nemen om het ongepaste gebruik van de ziekenhuizen bij te sturen. Bron: Medisurf.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.