Niet gecategoriseerd

Financiële chaos in ziekenhuizen

Array

Tientallen ziekenhuizen verkeren in financiële onzekerheid omdat ze maandenlang geen rekeningen hebben kunnen versturen. Een andere manier van factureren en haperende nieuwe software hebben tot een administratieve chaos geleid. De nieuwe ziekenhuisrekening heeft tot zulke grote problemen geleid, dat de ziekenhuizen in Enschede, Almelo, Hengelo en Winterswijk slechts met voorschotten van de zorgverzekeraar en door het verhogen van kredieten bij de bank, de afgelopen maanden hebben overbrugd. ‘De financiële positie van het ziekenhuis kent op dit moment een absoluut dieptepunt’, zegt P. van Blanken van de Ziekenhuisgroep Twente (Almelo en Hengelo). Hoe het boekjaar 2005 wordt afgesloten, is in alle ziekenhuizen een groot vraagteken. Volgens P. Greidanus, controller op de financiële afdeling van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, is het met alle openstaande rekeningen ‘roeien in de mist’. ‘Als u mij nu als financieel man van het ziekenhuis vraagt of ik weet hoe we ervoor staan, dan is het antwoord klip en klaar: nee.’Ziekenhuizen kennen sinds februari een nieuwe declaratiemethode. De reeks ziekenhuisrekeningen is vervangen door één nota, de zogenoemde diagnose behandel combinatie (dbc). Deze (eind)afrekening gaat pas de deur uit als de patiënt is uitbehandeld en alle kosten – van eerste consult naar operatie, verdoving tot nacontrole – bij elkaar zijn opgeteld. Als één gedeelte op die nota ontbreekt, spuugt de speciaal ontwikkelde software de declaratie uit. In Enschede is hierdoor 15 procent van alle declaraties onbruikbaar. Almelo en Hengelo zitten op een uitvalpercentage van 20 procent en Winterswijk zelfs op 25 procent. Hierdoor ontbreken op het moment tientallen miljoenen in elke ziekenhuisbegroting. ‘Ik heb zes mensen extra moeten aantrekken om de fouten er handmatig uit te halen, om ze alsnog te kunnen declareren bij de zorgverzekeraar. We zijn terug in de jaren zestig’, zegt ziekenhuisdirecteur M. Schmidt van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. ‘Dit kost bakken met geld.’ Patiënten merken niets van de administratieve malaise, omdat nagenoeg alle declaraties rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gaan. Maar de financiële gevolgen worden aan het eind van het jaar zichtbaar, waarschuwen de ziekenhuizen. ‘Er lekt veel geld weg. In het worst case scenario moeten we volgend jaar zo’n dertig miljoen lenen, omdat we te weinig geld binnen krijgen’, zegt Van Blanken. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, is ondanks de enorme chaos, positief. ‘Alles wat energie kost, kost geld. Maar we zien ook veel positieve effecten. Het brengt interne discussie op gang en verbetert de kwaliteit in ziekenhuizen’.
Bron: De Twentsche Courant Tubantia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.