Stamcelonderzoek mogelijk toch gefinancierd in VS

Array

Zware domper voor Bush De Amerikaanse president Bush is een belangrijke medestander kwijt in het politiek gevoelige debat over de financiering van stamcelonderzoek. De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Bill Frist, heeft volgens The New York Times afstand genomen van de president.
De Senaat moet zich dit najaar uitspreken over een wetsvoorstel over de financiering van onderzoek naar embryonale stamcellen. Het Huis van Afgevaardigden is al akkoord, maar president Bush heeft gedreigd zijn veto uit te spreken.

Doorbraak
Voorstanders van het wetsvoorstel zien in het onderzoek een mogelijke doorbraak naar de behandeling van ziektes, terwijl tegenstanders als Bush dergelijk onderzoek om ethisch-religieuze redenen afwijzen.

Menselijke embryo’s
De stamcellen waarover dit wetsvoorstel gaat, worden verkregen uit menselijke embryo’s, veelal ‘geproduceerd’ ten behoeve van paren die via IVF een kind willen krijgen. Geregeld zijn er embryo’s ‘over’ en die zouden voor onderzoek gebruikt kunnen worden. Wetenschappers zeggen dat embryonale stamcellen beter zijn voor wetenschappelijk onderzoek dan bijvoorbeeld stamcellen uit bloed in de navelstreng.

Grote voordelen
Frist, een chirurg, was tot dusver een medestander van Bush. Hij meent nu evenwel dat er toch extra federaal geld moet naar stamcelonderzoek. Hij vindt de mogelijke voordelen voor de geneeskunde opwegen tegen de moreel-ethische bezwaren.

Bron: ANP

Recente artikelen