Niet gecategoriseerd

Duitse artsen staken

Array

Uit protest tegen de arbeidsvoorwaarden en salariëring hebben meer dan 1400 artsen in Duitse universiteitsklinieken het werk neergelegd. Het zwaartepunt van de actie ligt in Baden-Württemberg en Hessen, gaf een Artsenorganisatie in Marburg aan. Voor de patienten in de getroffen klinieken werden noodvoorzieningen getroffen. De staking is een voorzet op een grotere staking in de komende dagen die op 5 augustus een landelijk karakter moet krijgen op de nationale Duitse protestdag in Berlijn. In Baden-Württemberg legden 800 artsen van de Universiteitsklinieken Heidelberg, Ulm, Tübingen, Freiburg en Mannheim het werk neer. 650 artsen in de Universiteitskliniek Frankfurt am Main en Marburg staken ook. Volgens Frank Ulrich Montgomer is er sprake van ‘loonroof’. De eenzijdige tariefafspraken hebben in veel klinieken een werkweek van 42 uur teweeggebracht. Ook wordt vakantiegeld ingehouden.
Dientengevolge moeten 146 000 kliniek artsen jaarlijks rond de 50 miljoen overuren draaien die grotendeels niet vergoed worden. Volgens internationale vergelijkingen is er sprake van ‘armoedige omstandigheden’. Montgomery zegt dat, ‘Zolang Franse, Britse en Amerikaanse collegae twee tot driemaal zoveel verdienen blijven Duitse artsen naar het buitenland emigreren’. Daardoor kunnen 6000 vacatures in Duitse ziekenhuizen niet opgevuld worden en zijn 6000 Duitse artsen in het buitenland werkzaam.

Bron HuisartsVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.