Snurken lijkt aangeboren
ArrayHoe smaller de keelholte en hoe kleiner het keelgat, des te krachtiger het gesnurk. Dat heeft een Sloveens onderzoeksteam ontdekt. Sommige mensen zijn eenvoudigweg chronische snurkers. Dat staat los van verstopte neuzen, aldus de onderzoekers. Uit hoofd- en nekscans bij veertien mensen die niet snurken, dertien lichte snurkers en dertien luide snurkers naar voren dat de keelholte en het keelgat bepalend zijn. Verstopte neuzen kunnen het volume van het gesnurk wel opdrijven, maar zijn er niet alleen verantwoordelijk voor.
Woelige luchtstroom
Ook het zachte gehemelte speelt mee. Bij de luide snurkers was het zachte gehemelte veel groter dan bij de niet-snurkers. Dat belemmert een soepele ademhaling. En de woelige, onrustige luchtstroom zorgt voor het snurkgeluid. Overdag heeft iemand er geen last van, maar in de slaap speelt een groot zacht gehemelte op. Volgens dr. Igor Fajdiga en zijn team verergeren overgewicht en een hogere leeftijd de klachten.
Opereren is een optie, maar de Britse Snurk en Slaapapneu Associatie ziet dat als de laatste mogelijkheid. Beter is het om gewoon wat pondjes kwijt te raken, niet te veel alcohol te drinken en rokerige omgevingen te vermijden. En er bestaan hulpstukjes, plastic spalkjes die de luchtwegen helpen open houden. Naar schatting snurken vier van de tien mannen en drie van de tien vrouwen.
Bron: BBC