Studenten leren de mens achter de aandoening te zien

Array

Het verhaal van de patiënt vormt de basis van het nieuwe onderwijsprogramma dat in september bij de VU medisch centrum van start gaat. Hoe krijgt dat vorm en hoe kom je aan geschikte patiënten? Dermatologe Marjolein Wintzen levert de patiënt aan voor het eerste college.

Vanaf het allereerste begin van het nieuwe onderwijsprogramma is het verhaal van de patiënt het vertrekpunt. Niet alleen om te achterhalen wat deze mankeert, maar ook hoe je als arts het beste met een patiënt kunt omgaan. Marjolein Wintzen: “Het gaat erom dat je ook de mens achter de aandoening ziet. In het huidige onderwijsprogramma zijn we dikwijls meer gericht op een demonstratie van een bepaald ziektebeeld. In de nieuwe opzet kiezen we voor een bredere presentatie, met meerdere disciplines.”

Het thema van de eerste week is ‘Huid en huidreactie’: hoe is de huid opgebouwd? Welke cellen zitten daarin? En als er sprake is van een ontsteking, welke cellen zie je dan? Aan Wintzen de taak een geschikte patiënt te selecteren, met wiens verhaal ook de andere specialismen (fysiologie, celbiologie, pathologie, huisartsgeneeskunde, plastische chirurgie die deze week moeten vullen, uit de voeten kunnen. Allergologie droeg Wim Konincks voor, eigenaar van een eenmanszaak: een autoglaszetbedrijf. Hij werkte veelvuldig met rubber en lijmen. Jarenlang ging dat goed totdat hij ineens eczeem aan zijn handen kreeg. “Hij vertoonde zodanige allergische reacties dat hij niet meer kon werken en zelfs zijn bedrijf heeft moeten verkopen. Dat is nogal wat. Door hem zijn verhaal te laten vertellen, krijg je een veel completer beeld dan als je alleen naar die allergie kijkt.”

De studenten gaan in de rest van de week aan de slag met alle aspecten van dit patiëntverhaal. Wintzen: “Het werkt natuurlijk heel erg stimulerend om meteen al met echte patiënten in aanraking te komen. De studie gaat dan veel meer voor je leven. Cruciaal is wel of de patiënt zijn verhaal goed kan vertellen. Daar selecteren we zorgvuldig op. We merken dat patiënten graag meewerken aan zulke activiteiten. Ze hebben echt het idee dat ze hun steentje bijdragen om betere dokters af te leveren.” Konincks zei meteen ‘ja’ toen hij werd benaderd. “Ik vind het belangrijk dat de studenten niet alleen op foto’s de kwaal zien, maar ook de mens die daarachter staat. Ik heb mijn zaak moeten opgegeven. Wie weet als er eerder wat aan was gedaan, dat het anders was gelopen. Ik begrijp best dat je niet meteen alle registers hoeft open te trekken, maar ken wel je grenzen. Weet wanneer je een patiënt door moet verwijzen en besef je ook wat zo’n aandoening voor iemand betekent. Het gaat niet alleen om mijn handen. Mijn zaak was mijn leven. En natuurlijk snap ik best dat je je niet elk probleem van je patiënten moet aantrekken. Dan ben je binnen een halve dag versleten. Maar vergeet die menselijke kant niet. Ik werk er dolgraag aan mee om dat over te dragen.”

Bron: HuisartsVandaag & VU medisch centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen