Tehuizen gaan meer doen aan sport

Array

Veel verzorgingshuizen en wooncomplexen voor bejaarden gaan sportprogramma’s aanbieden voor hun bewoners en andere ouderen uit de wijk. Die blijken dol op sport te zijn.
       
De zorgcentra zijn razend enthousiast geworden na de ’beweegweken voor 55-plussers’, die het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) in het voorjaar organiseerde.       
Zij hopen dat ze door het aanbieden van sportfaciliteiten niet alleen de gezondheid van de senioren verbeteren, maar ook mensen uit een sociaal isolement kunnen halen. Na de zomer brengt het NISB in nog een kleine dertig zorginstellingen de noodzaak van sport onder de aandacht.
      
"De beweegweken zijn een ongekend groot succes”, zegt Juul van Rijn van het NISB. „Veel mensen hebben zo positief gereageerd dat verschillende zorgcentra nu hebben besloten dat ze zelf sportvoorzieningen gaan aanbieden.”     
De woordvoerster wijst erop dat zorginstellingen er duidelijk baat bij kunnen hebben als zij ervoor zorgen dat hun bewoners meer gaan bewegen. „Exacte cijfers zijn er niet, maar vanuit de verzorgingshuizen horen we wel dat de zorgbehoefte afneemt naarmate mensen meer in beweging komen en dus fitter worden”, zegt Van Rijn.
„Bovendien leven veel mensen ook helemaal op als ze op zo’n manier weer leuke contacten opdoen. Dat is toch beter dan in je eentje in je woning of op je kamer zitten.”       
De beweegweek heeft er onder andere voor gezorgd dat bewoners van het Heymanscentrum in Groningen voortaan in het eigen pand aan de conditie kunnen werken. In het wooncomplex was iedereen zo enthousiast dat is besloten aan de bewoners en andere senioren uit de buurt verschillende sporten aan te bieden, waaronder dansen, fitness en fietsen.
      
„Ook is het plan opgevat om ieder jaar een week lang een ’Tour de France-fietsestafette’ te houden, inclusief gele- en bolletjestrui. Met dit soort initiatieven zijn wij natuurlijk hartstikke blij”, aldus de NISB-zegsvrouw.
      
Een wooncomplex in Deventer heeft aan de beweegweek volgens haar zulke goede contacten overgehouden met een sportschool, dat deze enkele fitnesstoestellen heeft toegezegd. „Eén keer per week krijgen de bewoners dan les. Fantastisch.”
Het NISB hoopt dat veel zorgcentra zullen volgen.
     
Bron: www.telegraaf.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen