Noodzakelijke operatie hoort in basispakket

Array

Door de bezuinigingen van Hoogervorst zijn niet alleen cosmetische maar ook medisch noodzakelijke operaties geschrapt uit het basispakket.
GroenLinks luidt hierover de noodklok en eist actie van de bewindsman.

De Kamerleden Vendrik en Van Gent wijzen op een artikel in het weekblad Medisch Contact, waarin drie oogartsen de gevolgen van het nieuwe beleid hekelen voor ooglidcorrecties. Sinds 1 januari worden alleen nog operaties vergoed in het geval van aangeboren ooglidafwijkingen. Dit zou de belangen van grote groepen patiënten schaden. ‘Er zijn immers ook verworven – soms zelfs levensbedreigende – aandoeningen die een ingreep noodzakelijk maken.’ Daarbij gaat het bijvoorbeeld om tumoren op de oogleden. De medici pleiten voor nieuwe criteria om vast te stellen of een ingreep voor vergoeding in aanmerking komt.
Volgens GroenLinks heeft Hoogervorst het bewust op de koop toegenomen dat noodzakelijke operaties niet meer worden betaald. De Kamerleden hekelen de ‘bezuinigingswoede’ van de minister, waar zij eerder al tegen te hoop liepen. ‘Nu blijkt dat zelfs het bestrijden van levensbedreigende ziektes soms niet meer wordt vergoed, doen we een nieuwe poging de minister ervan te overtuigen dat medisch noodzakelijke operaties in het basispakket thuishoren.’ Ook wil de partij weten of er nog meer noodzakelijke operaties uit het basispakket zijn geschrapt.

Bron: HuisartsVandaag

Recente artikelen