Mogelijke doorbraak voor behandeling chronische ontstekingsziekten

Array

Onderzoekers van de faculteit der Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met het UMC Utrecht een nieuwe behandelmethode ontwikkeld waarbij het eigen afweersysteem wordt ingezet ter bestrijding van ontstekingsziekten.

 De methode is beschreven in het artikel ‘Heat-shock proteins and T-cell regulation of chronic inflammation’ door de onderzoekers Van Eden, Van der Zee en Prakken in Nature Reviews Immunology.

Door het immuunsysteem te vaccineren met bacteriële stress eiwitten (HSPs) worden bepaalde regelcellen actief gemaakt. Endogene stress eiwitten die worden aangemaakt op de plaats van ontsteking worden nu herkend. Hierdoor kunnen de regelcellen ter plekke hun activiteit uitoefenen en het ziekteproces onderdrukken. Sommige, vaak chronische, ziekten worden veroorzaakt door een disregulatie van het afweersysteem. Een dergelijk disregulatie kan leiden tot zogenaamde auto-immuunziekten, zoals reuma, diabetes, multiple sclerose, maar ook andere chronisch inflammatoire ziekten zoals atherosclerose en allergie of astma.
Unieke therapie
De verwachting is dat deze nieuwe methode, zal leiden tot het ontwikkelen van nieuwe therapeutische interventies bij genoemde chronische ziekten. Het grote voordeel van deze aanpak is dat het specifiek gericht is op de ontsteking en dat de verdere afweer niet aangetast wordt. Naar verwachting zullen dit soort therapieën geen of nauwelijks bijwerkingen kennen. En hiermee zullen ze uniek zijn in hun soort. Verder is het denkbaar dat synthetische varianten van deze stress eiwitten worden verpakt in vaccins en zo op termijn kunnen bijdragen aan een betere regulatie van de afweer. Mogelijk zal hierdoor de gevoeligheid voor chronische ontstekingsziekten, die momenteel ernstig lijkt toe te nemen in de Westerse wereld, in de bevolking kunnen worden teruggedrongen.

Bron: ZorgPortaal

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen