Niet gecategoriseerd

Geding over wachttijden ziekenhuis

Array

Het HagaZiekenhuis in Den Haag en de Delftse Reinier de Graaf Groep hebben een kort geding aangespannen tegen Diagnostisch Centrum Haaglanden. Het centrum zou onjuiste informatie verstrekken over wachttijden op de radiologie-afdelingen van beide ziekenhuizen.
Het kort geding tegen het Diagnostisch Centrum Haaglanden (DCH) – waarvan het Medisch Centrum Haaglanden (Westeinde en Antoniushove) voor eenderde aandeelhouder is – dient op 9 september. Het DCH geeft volgens de twee ziekenhuizen ’te lange wachttijden’ door aan de huisartsen in de regio. De wachttijden die in deze zaak in het geding zijn, hebben betrekking op het maken van onder meer röntgenfoto’s, CT-scans en longfunctie-onderzoeken, aldus woordvoerder Pieter van Dam van het HagaZiekenhuis.

Het DCH geeft in brochures ter promotie van het eigen centrum een vergelijking van onderzoeken in andere ziekenhuizen. DCH zegt die vergelijking te maken op basis van telefonisch ingewonnen informatie bij de verschillende ziekenhuizen. Dan wordt gevraagd naar gemiddelde wachttijden van alle onderzoeken die niet zijn uitgesplitst per soort onderzoek.
Het centrum geeft in het ‘reclame-materiaal’ aan dat zij binnen een etmaal een diagnose stelt bij patiënten. Over het HagaZiekenhuis (Leyenburg, Juliana en Rode Kruis) en de Reinier de Graaf Groep (Delft, Voorburg, Naaldwijk en Ypenburg) staat in de brochures van DCH dat die twaalf tot vijftien dagen doen over een radiologisch onderzoek. Volgens Van Dam is dat ‘pertinent onjuist’, want patiënten kunnen als dat nodig is ook binnen een dag terecht in het ziekenhuis voor foto’s.
Het DCH – in februari dit jaar geopend – is opgezet zodat huisartsen hun patiënten snel kunnen laten diagnosticeren. Daarna kunnen die patiënten zo spoedig mogelijk naar de juiste afdeling in het juiste ziekenhuis.

De twee ziekenhuizen hebben naar eigen zeggen ‘herhaaldelijk’ gevraagd om rectificatie, maar daar is volgens de woordvoerder geen gehoor aan gegeven. De ziekenhuizen eisen een rectificatie met de juiste wachttijden. Als het centrum dat niet doet, eisen de klagers een dwangsom van 100.000 euro per keer. Aandeelhouder MCH is ‘verbaasd’ over het kort geding. De directie van het DCH was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.
Bron: Haagsche Courant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.