Hoorns ziekenhuis werkt wachtlijst oogheelkunde weg

Array

De wachttijd bij de poli oogheelkunde van het Westfries Gasthuis is in drie maanden teruggebracht van 16 weken naar nul, zo meldt het ziekenhuis uit Hoorn. Dit was mogelijk door een efficiëntere manier van werken, betere samenwerking met huisartsen én de komst van een zesde oogarts.
  De nieuwe manier van werken is een direct gevolg van het project ‘Werken zonder Wachtlijsten’ in het kader van Sneller Beter pijler 3, het landelijke project voor kwaliteitsverbetering in de zorg. Het Westfries Gasthuis hoort bij de eerste acht ziekenhuizen die zijn gekozen om aan dit project mee te doen.

Sinds kort gaan niet alle nieuwe patiënten standaard eerst naar de oogarts. Huisartsen in West-Friesland sturen een fax met de klachten van hun patiënt naar de poli. Op basis van die informatie wordt besloten of een nieuwe patiënt naar de oogarts moet of dat hij of zij door een optometrist wordt behandeld. Daarbij houdt de oogarts overigens altijd nog de supervisie. “Ook dit is een belangrijke winst en de samenwerking met de huisartsen is heel goed”, stelt oogarts Rob Wouters. Ook worden de spreekuren anders gepland. Voor nieuwe patiënten wordt niet meer standaard meer tijd uitgetrokken. Na een blokje van vijf patiënten is er een uitloop, zodat de wachttijden in de wachtkamer niet oplopen en elke patiënt voldoende tijd heeft.
Afspraken voor herhaalbezoek op lange termijn worden in de toekomst niet meer gemaakt. De mensen moeten na tien maanden zelf bellen, mede omdat is gebleken dat afspraken over een jaar vaak worden vergeten. Binnen de poli oogheelkunde is de agenda voor vier weken heilig. Afzeggingen op redelijk korte termijn van oogartsen die een spreekuur draaien is niet meer aan de orde. Alleen voor patiënten die via de SEH binnen komen wordt van de agenda afgeweken.

Daarnaast gaat de terugkom methodiek veranderen op de polikliniek. Patiënten moeten in de toekomst zelf bellen voor een nieuwe afspraak. Daarmee hoopt men het aantal ‘no show’-patiënten te verminderen. Patiënten met chronische aandoeningen worden zonodig nagebeld. De bedoeling is dat de nieuwe werkwijze in het hele ziekenhuis wordt toegepast en later ook navolging vindt bij andere ziekenhuizen.
Voor polibezoek is de wachtlijst verdwenen, voor operaties is die er nog wel. Om ook dit probleem op te lossen gaan de oogartsen binnenkort in de avonduren opereren. Met name cataracten en ooglidcorrecties zullen dan uitgevoerd worden.
Bron: Westfries Gasthuis / Noordhollands Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen