Peri-operatieve beta-blokkers verlagen sterfte bij hoogrisico patiënten

Array

En nadelig effect bij geen of licht verhoogd risicopatiënten

Perioperatief gebruik van β-blokkers gaat gepaard met een afname van sterfte in het ziekenhuis van 10% bij patiënten met een matig verhoogd risico en zelfs een reductie met 43% bij patiënten met een sterk verhoogd risico op een postoperatief myocardinfarct (RCR-Index respectievelijk 2 en ≥ 4). Bij patiënten met geen of een licht verhoogd risico (RCR-Index 0-1) was het gebruik van β-blokkers niet effectief of zelfs nadelig; respectievelijk 43% en 13% meer kans op sterfte. Dit concludeerden de onderzoekers uit het Baystate Medical Center (Massachusetts, VS) naar aanleiding van hun retrospectief onderzoek bij 122.338 patiënten van 18 jaar en ouder die werden behandeld met bovengenoemde middelen en een omvangrijke operatie ondergingen (hart- en verloskundige operaties uitgesloten) in 329 in kleine tot middelgrote niet-opleidingsklinieken.

Profylactisch gebruik va β-blokkade werd gedefinieerd als deze middelen op de eerste of tweede dag van opname in het medisch dossier terug te vinden waren. Het perioperatieve cardiale risico werd geschat met behulp van de Revised Cardiac Risk Index (RCRI)-score waarbij 1 punt wordt toegekend voor ieder van de volgende risicofactoren: hoog-risico operatie (intrathoracale, intraperitonelae en supra-inguinale operaties), ischaemische hartziekten, CVA, nierinsufficiëntie (serum creatinine > 177 µmol/l) en diabetes mellitus.
In hun Editorial Comment vinden de Rotterdamse onderzoekers Poldermans en Boersma het moeilijk te begrijpen waarom β-blokkers bij patiënten met weinig risicofactoren niet effectief zijn. Mogelijk heeft dit te maken met de wijze van selectie. Het merendeel van de patiënten met β-blokkade had deze farmacotherapie waarschijnlijk wegens cardiaal lijden en niet als profylaxe, aldus Poldermans en Boersma.

De gunstige resultaten van het huidige onderzoek en meerdere kleine gerandomiseerde onderzoeken, ondersteunen het routinematig voorschrijven van β-blokkers bij hoogrisico- patiënten die een non-cardiale operatie moeten ondergaan.. In afwachting van lopende trials zijn zij tevens van mening dat het gerechtvaardigd is om β-blokkers te continueren bij patiënten met een laag of licht verhoogd risico, omdat stoppen gepaard gaat verhoogde kans op cardiale complicaties.

Beta-Blocker Therapy in Noncardiac Surgery.
Bron: Cardiology.nl

Recente artikelen