Sporters leven langer

Array

Mensen die intensief hardlopen of wielrennen leven een stuk langer dan mensen die hun luie stoel niet uitkomen. Sportieve mannen winnen 3,8 jaar, bewegende vrouwen leven 3,5 jaar langer.

 
Dat is een van de conclusies van het onderzoek waarop O. Franco Durán woensdag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Mensen die het liever houden bij wandelen, fietsen of tuinieren, verlengen hun leven met ongeveer anderhalf jaar.

Hart- en vaatziekten
Beweging vermindert de kans op hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. Jaarlijks gaan hieraan ongeveer zeventien miljoen mensen dood.

Medicijnen om het cholesterolgehalte in het bloed omlaag te brengen, zijn met het oog op de kosten niet de eerst aangewezen middelen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Hulp bij het stoppen met roken is effectiever. Mensen die een verhoogd risico lopen op hartproblemen, kunnen het best aspirine slikken.

Polymaaltijd
Franco Durán stelt in zijn proefschrift ook nog de ‘polymaaltijd’ vast, als alternatief voor de polypil. Deze combinatie van onder meer een cholesterolverlager en bloeddrukverlagers, die nog niet op de markt is, zou het aantal hartinfarcten en beroertes fors kunnen doen afnemen. Maar volgens Franco Durán boekt een maaltijd met vis, pure chocolade, fruit, groenten, amandelen, knoflook en wijn hetzelfde resultaat, met waarschijnlijk minder bijwerkingen.

Bron: Spits & ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen