Wetenschappers buigen zich over de oudste vrouw van Nederland

Array

Het lichaam van de overleden Hendrikje van Andel-Schipper (115) is direct na haar dood naar de Rijksuniversiteit Groningen overgebracht. Daar mogen wetenschappers het lichaam onderzoeken. Uniek
Nooit eerder kregen onderzoekers zo’n oud lichaam onder het mes. Vooral het hart, de nieren en hersenen van mevrouw van Andel-Schipper kunnen rekenen op grote belangstelling.

Cruciaal
Ze stelde haar lichaam meer dan 30 jaar geleden ter beschikking. Het draaiboek lag daarom al jaren op de plank. De wetenschappers stellen dat snelheid cruciaal is voor het onderzoek. Na haar dood werden de onderzoekers van de universiteit meteen ingelicht.
Haast
De uitvaartverzorger haastte zich van Hoogeveen naar Groningen waar de wetenschappers het lichaam van de overledene ongeveer een uur later ontvingen om zo snel mogelijk het bloed in haar aderen te vervangen met een speciale vloeistof, om stolling te voorkomen.

Bijna blind
Hersenonderzoeker Holstege wil met de overledene aantonen dat ouderdom niet automatisch leidt tot ziektes als Parkinson en Alzheimer. De hoogbejaarde was bijna blind maar mankeerde verder niets, vertelt Holstege die haar sinds het najaar van 2002 kende, regelmatig bezocht en aan tests onderwierp.

Verbaasd
Stomverbaasd was de hoogleraar over haar goede geheugen en bovengemiddelde intelligentie en diep onder de indruk van haar goede gezondheid, ideale bloeddruk en regelmatige hartslag. "Onze interesse begreep ze maar al te goed. Over het nut hoefde je haar niets uit te leggen. En al die aandacht, ze vond het fantastisch.”

UPDATE
De 115-jarige Hendrikje van Andel-Schipper, tot voor kort de oudste mens ter wereld, is niet overleden aan een typische ouderdomsziekte maar aan een tumor in haar maag. Dat is volgens hoogleraar G. Holstege van het Universitair Medisch Centrum Groningen gebleken uit de eerste onderzoeken op het lichaam van de hoogbejaarde vrouw.
Van Andel overleed afgelopen dinsdag. De in 1890 in Smilde geboren Hendrikje was sinds 26 september 2003 de oudste Nederlander ooit. Sinds 29 mei 2004 was zij officieel de oudste mens ter wereld. Van Andel besloot op 82-jarige leeftijd haar lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Uit het onderzoek op het lichaam blijkt nu dat Van Andel hoogstwaarschijnlijk is overleden aan een maagtumor, aldus Holstege vrijdag. Hoewel de hoogbejaarde vrouw regelmatig werd onderzocht, was niet bekend dat ze kanker had. "We waren dan ook stomverbaasd", reageert de onderzoeker. "We hebben haar nooit horen klagen, terwijl ze vast iets gemerkt moet hebben." De tumor die uit de maag van de Hoogeveense werd gehaald, had volgens Holstege de grootte van een kleine vuist en was hoe dan ook dodelijk geweest. "Ook als we er eerder achter waren gekomen. Dit was een tumor waar u en ik ook aan waren overleden." Uit het onderzoek bleek verder dat Van Andel nog behoorlijk gezond was. " Ze had weinig aderverkalking en haar hart werkte nog prima. Dat had nog wel een aantal jaren kunnen doorkloppen", aldus de hoogleraar. Ook de hersenen zagen er op het eerste gezicht nog goed uit, vervolgt Holstege. Hij hoopt met vervolgonderzoek te kunnen aantonen dat de hersenen geen afwijkingen vertonen en dat het dus niet vanzelfsprekend is dat mensen op hogere leeftijd last krijgen van aandoeningen als Parkinson en Alzheimer. Het is volgens Holstege waarschijnlijk de eerste keer dat er op het lichaam van een 115-jarige wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd. Het stoffelijk overschot van Van Andel wordt bewaard bij een temperatuur van min 40 graden Celsius. Vitale organen als het hart, de hersenen, lever en milt zijn voor onderzoek uit het lichaam gehaald. Over enkele weken wordt het lichaam nog eenmaal uit de koeling gehaald voor onderzoek. De restanten zullen daarna worden gecremeerd. Holstege kende Van Andel al vijf jaar. "Toen ze 82 was kregen we een brief van haar dat ze haar lichaam ter beschikking wilde stellen aan de wetenschap. Jaren later, ze was al 110, liet ze een van haar verzorgsters opnieuw contact met ons zoeken. Ze dacht dat ze inmiddels te oud was en dat haar lichaam niet meer zo boeiend zou zijn. Toen ging er bij mij een belletje rinkelen. Zo’n oude vrouw, dát is interessant, dacht ik." De hoogleraar is ervan overtuigd dat de Hoogeveense het prachtig had gevonden als ze had geweten wat er nu allemaal met haar gebeurt. "Ze liep ook altijd overal te verkondigen wat er met haar lichaam zou gebeuren, zo geweldig vond ze het."
Bron: Telegraaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen