Ondertekening prestatiecontracten ‘Koploperprogramma’EMMD/WDH

Array

‘Dit is een historisch moment’

Gisteren heeft tijdens een feestelijke bijeenkomst de ondertekening plaatsgevonden van de prestatiecontracten voor de Koplopers van het implementatieprogramma EMD/WDH. Het Elektronisch Medicatie Dossier (EMD) en het e-waarneemdossier voor huisartsen (WDH) zijn de eerste hoofdstukken van een volledig Elektronisch Patiënten Dossier. Voor het Koploperprogramma zijn door het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (NICTIZ) in totaal twaalf partijen geselecteerd via een openbare procedure, zes voor het EMD en zes voor het WDH. De zorgnetwerken ontvangen ondersteuning in de vorm van kennis, expertise en een financiële bijdrage om een voorbeeldfunctie voor anderen te creëren en het pad voor de landelijke uitrol in 2006 te effenen.
‘De prestatiecontracten zijn voor het proces van groot belang,’ verklaart programmaleider Koplopers Gert-Jan Borghuis van NICTIZ. ‘We hebben ons wederzijds gebonden aan een groot aantal gedetailleerde afspraken. De Koplopers hebben zich gecommitteerd aan de realisatie van EMD of WDH, maar wij verplichten ons om hen daarbij met raad en daad terzijde te staan en de noodzakelijke randvoorwaarden te leveren.’ NICTIZ-voorzitter Elco Brinkman ondertekende namens NICTIZ de contracten en sprak de Koplopers toe. ‘Dit is een historisch moment. Straks kijken we terug in onze fotoboeken en archieven en beseffen we dat we na het hele debat daadwerkelijk met elektronische uitwisseling van patiëntgegevens aan de slag zijn gegaan en het zichtbaar wordt. Het is nu echt menens.’ In het slotwoord benadrukte Herman Toeter van zorgnetwerk Friesland de goede voorbereiding. ‘Vandaag hebben we een belangrijke mijlpaal behaald met een aantal partijen. Het sterke aan de samenwerking is dat er een goed contract aan ten grondslag ligt. Er is slagkracht getoond door in korte tijd overeenstemming te bereiken. Wij willen die kar trekken en zijn bereid de risico’s te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. De maatschappij vraagt het van ons. Ik wens alle koplopers en NICTIZ van harte succes.’
(Foto: Anne de Jong van SDHU ondertekend als koploper het contract, fotograaf Martin Kamstra.)
Bron: NICTIZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen