Olijfolie werkt ook als pijnstiller

0
250

‘Matige consumptie heeft heilzame effecten’

Dat een mediterraan dieet met veel olijfolie gezond is, wordt al langer vermoed. Wetenschappers hebben nu een mogelijke verklaring gevonden. Olijfolie uit eerste persing (extra vergine) bevat een stof die dezelfde eigenschappen heeft als de pijnstiller en ontstekingsremmer ibuprofen.
Dat staat in de nieuwste editie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature, die donderdag verschijnt. Het gaat om het bestanddeel oleocanthal. Hoewel de stof een andere chemische structuur heeft dan ibuprofen, heeft hij dezelfde pijnstillende werking. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Philadelphia in de Verenigde Staten.Niet direct verlichting
Olijfolie zal echter niet direct verlichting bieden bij hoofdpijn. De onderzoekers hebben berekend dat een dagelijkse consumptie van 50 gram overeenkomt met 10 procent van de aanbevolen dagelijkse dosis ibuprofen als pijnbestrijder voor volwassenen. De wetenschappers denken niettemin dat regelmatige consumptie van olijfolie uit eerste persing op de lange termijn wel degelijk heilzame effecten kan hebben. Zo wordt bijvoorbeeld vermoed dat ibuprofen ook kankerremmende eigenschappen heeft.

Bron: ANP

Vorig artikelZorgcapaciteit.nl hulpmiddel 112-meldkamers
Volgend artikelNovartis biedt op rest Chiron
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.