Mobiele telefoon doet ECG en webcam voor ontslagen patienten

Array

Patienten zien hier wel mogelijkheden in Professor Bryan Woodward en dr. Fadlee Rasid van de Loughborough Universiteit (Leicestershire, Engeland) hebben een mobiele telefoon ontwikkelt, die een ECG kan maken van een persoon en kan versturen naar de computer van een ziekenhuis. Naast het maken van een ECG kan de telefoon ook andere medische onderzoeken doen. Momenteel is de mobiele telefoon nog een prototype.
Het grootste probleem is, volgens professor Woodward, momentel nog de correctheid van de verstuurde ECG: "A cardiologist needs to see a heart signal as if it had come directly off the patient’s chest. Fortunately we can reproduce signals very accurately. The only limitations appear to be the temporary loss of mobile phone signal when going through a tunnel or other areas not covered by a mobile network. (Bron: E-health insider)"De mobiele telefoon is verbonden van sensors op het lichaam van de patient. Er is door professor Woodward voor techniek van mobiele telefonie gekozen, omdat de patient en specialist op grote afstand van elkaar kunnen zijn, terwijl de specialist het hart van de patient monitort. Patient en specialist zouden zelfs tijdens het maken van de ECG met elkaar kunnen communiceren.De universiteit in Leicestershire wil de mobiele telefoon nu ook verder gaan testen bij onder andere atleten, zodat tijdens training artsen de conditie van de atleet kunnen blijven volgen. Een volgende stap is ook de mobiele telefoon te vervangen door een apparaat ter grootte van een creditcard. Op deze manier kunnen mensen het nog makkelijker meenemen en toch in verbinding staan met het ziekenhuis.Meer innovatie toepassingen Al eerder zagen we nieuwe technieken voor ‘medische check-ups’ ontstaan. Toyota gaf onlangs aan haar nieuwe auto’s te willen uitrusten met medische onderzoeksmogelijkheden in o.a. het stuur van de auto.
In simpele vorm werd onlangs een programma voor de PDA gelanceerd, welke een patient helpt met het stoppen met roken. Dit programma is nu nog een zelfhulp middel, maar met de mobiele toepassingen van de handheld computers zouden ook hier voortgangsresultaten doorgestuurd kunnen worden tussen patient en specialist.Webcam voor patientenAfgelopen week pleitte Jo Maes, directeur van het Huis voor de Zorg in Sittard, voor het meegeven van een webcam aan patienten die uit het ziekenhuis ontslagen werden. Met de webcam zouden patienten foto’s en filmpjes moeten maken van hun herstel. Deze digitale beelden zouden ze dan kunnen verzenden naar de specialist, zodat hij de genezing kan monitoren. Hij zag ook mogelijkheid voor het maken en versturen van foto’s met de mobiele telefoon.Een soort zelfde toepassing past momenteel een ziekenhuis in Boston al toe. In het kader van teledermatologie maken patienten zelf hun foto’s van de acne op hun huid. Zij sturen deze foto’s naar de dermatoloog en hij geeft op zijn beurt de juiste aanwijzingen voor de verzorging.Zit de patient hier op te wachtenVeel sceptici zetten hun vraagtekens bij deze ‘gadgets’. Uit een onlangs door de Wall Street Journal gehouden onderzoek, blijkt echter dat de digitale revolutie in de spreekkamer van de specialist wordt toegejuigd. Op de vraag of specialisten van dergelijke toepassingen gebruik zou moeten maken, antwoordt het overgrootte deel van de respondenten positief. De percentages voor de optie ‘grote voorkeur’ waren alsvolgt:

  • An electronic medical record to capture medical information: 78%
  • Email to communicate directly with you or a family member: 81%
  • A personal digital device like a Palm Pilot or a hand held computer to record information: 75%
  • Digital imaging equipment that allows the doctor to send pictures or other images via email: 78 %
  • A home monitoring device that allows you to send medical information – like blood pressure readings or blood tests – to the doctor’s office via the telephone or email: 83%

Het lijkt dus niet meer de vraag te zijn of specialisten wel ehealth-toepassingen willen, maar eerder wanneer ze overstappen op de nieuwe toepassingen.

Recente artikelen