Voorlichting van Zorgverzekeraars niet eerlijk

Array

Zorgverzekeraars moeten veel beter voorlichten over de verschillende nieuwe zorgpolissen. Zo verzwijgen de zorgverzekeraars de restitutiepolis. Deze polis biedt verzekerden de mogelijkheid om zelf hun zorgverleners te kiezen en niet afhankelijk te zijn van de voorkeur van de zorgverzekeraar. Een aantalgrote verzekeraars wijst hun klanten helemaal niet op de restitutiepolis met volledige keuzevrijheid voor de patiënt. Zij bieden alleen een naturapolis aan, waarbij de verzekeraar sommige artsen en ziekenhuizen kan uitsluiten. Ook Hoogervorst laat die vandaag weten. Hij vindt dat verzekeraars duidelijk moeten maken dat patiënten voor een paar euro per maand extra zelf kunnen bepalen door welke arts of ziekenhuis zij worden geholpen. De verzekeraars zijn niet verplicht een restitutiepolis aan te bieden. ,,Maar ze moeten wel de andere mogelijkheden op een rij zetten,’’ aldus Hoogervorst.
Volksgezondheid benadrukt dat verzekerden kunnen overstappen naar een andere verzekeraar als ze geen restitutiepolis krijgen aangeboden. Volgens CDA-Kamerlid Omtzigt moet ook de voorlichting aan patiënten die niet kiezen voor een restitutiepolis worden verbeterd. Zo moeten de verzekeraars beter aangeven bij welke artsen en ziekenhuizen zij niet terecht kunnen. Nog even de voor- en nadelen van de restitutiepolis op een rijtje. Een restitutieverzekering is vergelijkbaar met de meeste huidige particuliere verzekeringen. Hierbij kan men zelf de zorgaanbieder kiezen, maar moet men de rekening van de zorgaanbieder eerst zelf voorschieten voordat de kosten door de zorgverzekeraar worden vergoed. In sommige gevallen maken zorgverzekeraar en zorgaanbieder afspraken dat de zorgverzekeraar de rekening direct betaalt. Omdat de verzekeraar minder invloed heeft op de prijs van de verleende zorg en daarmee op de gedeclareerde kosten zal de premie van de restitutiepolis doorgaans hoger liggen dan die van een naturapolis. Voordelen:

  • Men kan zelf kiezen naar welke zorgaanbieder men wil gaan.
  • Men krijgt van alle zorgaanbieders de kosten in principe vergoed, hoewel niet meer dan de kosten die in Nederland gebruikelijk zijn.
  • Er ontstaat een goed inzicht in de kosten van de zorg

Nadelen:

  • De premie van de restitutieverzekering is naar alle waarschijnlijkheid iets hoger
  • Het kan zijn dat de rekeningen eerst zelf moeten worden betaald. En men moet dan een administratie van rekeningen bijhouden die bij de zorgverzekeraar moeten worden ingediend.
  • De zorgverzekeraar vergoedt de kosten volgens in Nederland geldende maatstaven.
  • De verzekeraar heeft geen speciale afspraken gemaakt met zorgverleners over prijs, kwaliteit en service.

[tag:naturapolis][tag:restitutiepolis][tag:zorgverzekering]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen