Eenvoudige aanpak astma leidt tot minder aanvallen

Array

Zelfmanagement met één inhalator doorbraak in astmabehandeling

De behandeling van astma kan sterk worden verbeterd én vereenvoudigd door te kiezen voor een nieuwe aanpak. Uit nieuw onderzoek met een bestaand astmamedicijn blijkt dat patiënten hetzelfde medicijn kunnen gebruiken voor de preventieve onderhoudsbehandeling én voor directe verlichting bij toename van benauwdheidsklachten. Patiënten houden hierdoor zelf de regie over hun behandeling.

Dat blijkt uit het zogeheten SMILE onderzoek waarover het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet vandaag publiceert (zie ook www.thelancet.com). Dit internationale onderzoek, onder leiding van professor Klaus Rabe van het Leids Universitair Medisch Centrum. In totaal werden 3394 patiënten in twintig landen gedurende één jaar gevolgd.

Professor Rabe: ‘Uit het onderzoek blijkt dat zelfmanagement met één medicijn leidt tot 50 procent minder aanvallen, terwijl de behandeling een stuk eenvoudiger is.’ Momenteel hebben patiënten minimaal twee inhalatoren nodig om hun ziekte te controleren: dagelijks een ontstekingsremmer als preventieve behandeling en een aparte luchtwegverwijder voor verlichting bij toename van benauwdheidsklachten.

De patiënten in de SMILE studie werden behandeld met het medicijn Symbicort(r). Symbicort bevat budesonide, een ontstekingsremmer ter voorkoming van klachten én formoterol, een snelle en langdurig werkende luchtwegverwijder. Het geneesmiddel werd tot nu toe gebruikt als dagelijkse onderhoudsbehandeling.

‘Het grote voordeel van deze nieuwe zogenaamde SMART (Symbicort Maintenance and Reliever Therapy) strategie is dat bij toename van benauwdheidsklachten naast een luchtwegverwijder ook een ontstekingsremmer wordt geïnhaleerd. Hierdoor worden niet alleen de klachten van de patiënt behandeld, maar ook het ontstekingsproces dat de klachten veroorzaakt’, stelt onderzoekscoördinator Rabe. ‘De SMILE studie toont aan dat de extra ontstekingsremmer die de patiënt bij toename van klachten mee-inhaleert een significante bijdrage levert aan de verbetering van de behandeling.’
De nieuwe manier van zelfmanagement met één inhalator met het medicijn Symbicort is ingediend ter goedkeuring bij de Europese registratie autoriteiten.

Uit recent onderzoek is gebleken dat bij circa 300.000 astmapatiënten in Nederland de ziekte niet goed gecontroleerd is, met onnodige aanvallen tot gevolg. Met deze nieuwe aanpak kan het aantal aanvallen sterk verminderd worden.

Symbicort is een geneesmiddel van het farmaceutische bedrijf AstraZeneca.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen