De Nijptang

Array

Het is weer wijd voor de maandelijks column van Robert! . Deze keer getiteld de Nijptang. Sommige medisch specialisten benaderen hun vak als een technisch beroep en zijn dagelijks in de weer met Serieus gereedschap waar menig doe-het-zelfer alleen maar van dromen kan. Maar weer even terug naar het onderwerp…… wat kan je allemaal doen met een Nijptang?

DE NIJPTANG

Eigenlijk was mevrouw den Hartog aan de beurt. Toen ik haar uit de wachtkamer wilde halen, stond daar een oudere man. Uit zijn leren klompen vol gaten druppelde behoorlijk wat bloed. Of hij ff eerst gezien kon worden. Begeleid door een mopperende assistente, die hem vriendelijk verzocht voortaan een theedoek om zijn voet te binden, werd hij op tafel gelegd. Wat was er gebeurd? De man, nota bene bekend met diabetes, had zijn harde kromme teennagels getracht te knippen met een nijptang!? Die was tot zijn verbazing uitgeschoten en had een stuk huid van de grote teen meegenomen. Bloeden, bloeden, bloeden dus. Zijn partner stond er begripvol bij met de woorden “en ik had je nog zo gezegd…” Enfin, zoals het op een huisartsenpost hoort, hij werd snel geholpen, en kreeg een controle afspraak voor de dag er op. Of hij ooit gehoord had van een pedicure? Ja, hij zou haar eens bellen.
DeEr gaan geruchten om spoedvisites overdag vanuit de huisartsenposten te laten rijden. Op zich geen slecht plan. Voor iedere huisartsenpraktijk betekent een spoedvisite (die veelal toch een klein uur kan duren!) een gat in de dag, dat zich meestal slecht laat opvullen. Je loopt gewoon op alles een uurtje achter. Uiteraard zijn de meeste mensen begripvol, maar je kunt er ook bij hebben die hier niet tegen kunnen. Wat zou het leuk zijn om in de grote steden pilots te starten met als doel de huisartsenpraktijk overdag vlekkeloos door te laten functioneren zonder dat de dokter weg moet voor een spoedgeval. In een post is naar mijn gevoel een assistente voldoende om de telefoon te beantwoorden en twee artsen rijden van 8.00 tot 17.00 uur met de autoÂ’s en chauffeurs van de posten. Na 6 maanden evalueren en hierna wel of niet doorgaan. In principe is het redelijk gemakkelijk te organiseren. Niemand wil dan meer anders! Toch leuk om een dagje spoedvisites te kunnen rijden? Mooie afwisseling op de dagelijkse praktijk van achter het bureau.

Tenslotte veel commotie over de polypil. Wald en Law introduceerden deze polypil in 2003, die een statine (cholesterolverlager), foliumzuur, acetylsalicylzuur (bloedverdunner), en drie bloeddrukverlagende medicamenten bevat. Dagelijkse inname van deze pil zou leiden tot een risicoreductie van 80% voor ischemische hartziekten en van 86 % voor beroerten. Bijwerkingen kunnen oplopen tot 15% van de gebruikers. Bezwaren zijn er zoals altijd. Het onderzoek waarop beide wetenschappers hun bevindingen afleiden betreft onderzoek bij hoogrisicopatiënten. Uiteraard is de vraag of deze gegevens representatief zijn voor mensen met een beduidend lager risico. Overbehandeling is daarbij een punt en geef je mensen niet een verkeerd signaal zo van “deze pil innemen betekent ook gelijk minder bewegen en roken mag?” Enfin, voor huisarts Hugo Rol uit Bennebroek toch reden om de internetsite www.combipill.info te starten. Via dit initiatief is het mogelijk een recept te verkrijgen voor drie van de bestanddelen van de polypil na een bezoek aan de huisarts van deze site.

Het NHG reageerde verontwaardigd omdat dit initiatief in strijd zou zijn met de gewone gangbare medische zorg. Aan de ene kant een goed recht, aan de andere kant leidt het initiatief van Rol tot actie naar aanleiding van gedegen onderzoek. Er is tenminste een arts die het durft om er praktisch wat mee te gaan doen in plaats van het achterlijke veel praten alvorens iets in te zetten. Ik denk dat indien er op een verantwoordelijke wijze een start wordt gemaakt dit idee een kans moet krijgen. Uiteraard op basis van gedegen verantwoordelijk voorschrijven, bij voorkeur direct in samenwerking met wetenschappelijk onderzoek. Dan vang je twee vliegen in een klap en verlies je weinig tijd. Daarbij kom je de moderne patiënt ten goede, die na publicatie van onderzoek praktisch graag snel verder wil. Ik ben benieuwd naar het vervolg van een gedurfd initiatief.

Emaildokter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen