Niet gecategoriseerd

Utrecht mag tekortschietende kinderdagverblijven niet gedogen

Array

Het gedoogbeleid van de gemeente Utrecht voor de controle van kinderdagverblijven is in strijd met de bedoeling van de wetgever. Een aantal kinderdagverblijven kan niet voldoen aan de eis voor goede buitenspeelruimte, maar de gemeente treedt tot 1 januari 2009 niet op tegen deze overtreders. Dat blijkt uit het rapport Gedogen of handhaven dat de Inspectie Werk en Inkomen op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgesteld en dat vandaag is gepubliceerd.

De gemeente Utrecht is in het verleden soepel omgegaan met de normen voor de buitenspeelruimte van kinderdagverblijven om zo te kunnen zorgen voor voldoende opvangplaatsen. Bij de invoering van de nieuwe Wet kinderopvang in 2005 heeft de sector kinderopvang echter een landelijk convenant opgesteld met nieuwe minimumeisen voor verantwoorde kinderopvang. De gemeente heeft vervolgens een voor alle ondernemers geldende overgangsperiode ingesteld voor herstel van de tekortkomingen. Tot 1 januari 2009 heeft de gemeente een generaal pardon afgekondigd voor ondernemers die in overtreding zijn. De wetgever gaat uit van een individuele benadering door de gemeente, waarbij de gemeente op basis van individuele afspraken met ondernemers van kinderdagverblijven een hersteltermijn kan bepalen. Het gemeentelijke gedoogbeleid alsook de categoriale toepassing daarvan acht de inspectie onaanvaardbaar.

Bij de Wet kinderopvang, die in 2005 is ingegaan, is een Beleidsregel kwaliteit vastgesteld waarin staat dat er per kind minstens drie m2 veilige buitenspeelruimte moet zijn die grenst aan het kinderdagverblijf. Deze norm is bij inwerkingtreding van de wet al een m2 lager gesteld dan voorheen, om tegemoet te komen aan de problemen in grote steden. Ondernemers mogen alleen van de norm afwijken als zij een gelijkwaardig alternatief kunnen bieden. Een park op tien minuten afstand of een rooster waarbij de groepen op verschillende tijdstippen buiten kunnen spelen, geldt niet als gelijkwaardig alternatief. Vooral in grote steden is de aangrenzende buitenruimte nog wel eens een probleem. De gemeenten houden toezicht en moeten sancties opleggen als ondernemers niet aan de eisen voldoen. IWI zal in 2007 onderzoek doen naar de manier waarop andere gemeenten optreden tegen ondernemers die niet aan de eis voor de buitenruimte voldoen. Per 1 januari 2007 krijgen de Beleidsregels kwaliteit kinderopvang een wettelijke basis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.