Achmea schrapt eenderde van banen

Array

Bij zorgverzekeraar Achmea, onder meer eigenaar van Zilveren Kruis, gaat eenderde van de 3.600 banen verloren. De reorganisatie is het gevolg van de invoering van het nieuwe zorgstelsel, begin dit jaar. Achmea leidt zwaar verlies van 15 miljoen per maand

Dit zegt de nieuwe directievoorzitter Jeroen van Breda Vriesman in het personeelsblad MijnZorg, ze roept de medewerkers op om alle zeilen bij te zetten om de kosten te drukken en de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen.

Achmea was de grote winnaar van het premiegevecht om de verzekerden vorig jaar, ze kregen er 300.000 verzekerden bij. Waarschijnlijk heeft Achmea hiervoor polissen onder de kostprijs moeten aanbieden en volgens Chris Oomen in de nieuwsbrief van ZorgVisie heeft het premiegevecht Achmea zo`n 175 miljoen euro gekost. Om klanten te winnen, verkocht Achmea een zorgverzekering die niet kostendekkend was. Daardoor lijdt het bedrijf gemiddeld 15 miljoen euro verlies per maand. De reorganisatie zal tweeënhalf jaar in beslag nemen. Ook moet de dienstverlening worden verbeterd.

Deze weken is het personeel van Achmea geïnformeerd over de reorganisatie. Overtallige werknemers worden met sociale regelingen geholpen een andere baan te vinden. Ook andere verzekeringsmaatschappijen moesten reorganiseren in het nieuwe zorgstelsel. Bij Agis gingen 400 van de 1.700 banen verloren. Verschillende grote verzekeraars kondigden aan te fuseren. “Iedere verzekeraar probeert de problemen die het gevolg zijn van de marktwerking op zijn eigen manier op te lossen”, zegt Van Breda Vriesman.

Achmea had dure reclamecampagnes. Het bedrijf gaat “fors minder uitgeven aan reclame en ICT”. Ook hoopt het bedrijf geld te besparen door scherper en “slimmer” te onderhandelen met zorginstellingen. Meer dan 90 procent van de premie wordt bepaald door de directe kosten van de zorg.

De concurrentie tussen verzekeraars is scherp doordat veel meer mensen overstapten dan was verwacht. Achmea kreeg er dit jaar 569.000 klanten bij en groeide tot 3,5 miljoen verzekerden. Het is nu een van de grootste verzekeraars.

Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat de premies in 2007 met 15 procent zullen stijgen naar gemiddeld 1.185 euro, omdat die kostendekkend moeten zijn. Directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland zei onlangs dat zorgverzekeraars gemiddeld veertig euro per verzekerde verliezen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen