Nieuwe website ondersteunt ziekenhuizen in systematische aanpak

Array

Ziekenhuizen hebben vanaf vandaag een nieuwe website tot hun beschikking over veilig werken in de zorg http://www.vmszorg.nl.

Deze website is onderdeel van het Landelijke VMS Zorgproject, dat ziekenhuizen ondersteunt bij het verbeteren van de patiëntveiligheid zodat vermijdbare schade aan patiënten flink wordt gereduceerd. Einddoel is dat op 1 januari 2008 alle ziekenhuizen een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem (VMS) hebben. Het VMS Zorgproject is een initiatief van de Orde van Medisch Specialisten (Orde), NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging (LEVV).

Van tien naar alle ziekenhuizen
De site vmszorg.nl geeft antwoord op vragen als: Waaraan moet een VMS voldoen? Welke eisen worden er gesteld? Wat voor middelen zijn er beschikbaar? En hoe zetten we die middelen in? In 10 pilotziekenhuizen worden dit soort vragen samen door raden van bestuur, medisch specialisten en verpleegkundigen beantwoord, uitgewerkt en waar nodig ontwikkeld. De website is volop in ontwikkeling. Maar nu al zijn voldoende instrumenten en andere middelen beschikbaar waarmee alle instellingen aan de slag kunnen gaan om aan een veiliger ziekenhuis te bouwen.

Kwaliteitseisen

De basiselementen van het VMS bestaan ten minste uit het formuleren van een veiligheidsbeleid en -strategie, het creëren van een ‘veilige’ cultuur, het veilig incident melden, het krijgen van continue inzicht in risicovolle processen en een integraal systeem waarbij het ziekenhuis de (patiënt)veiligheid blijvend kan verbeteren. Inzet van de basiselementen alleen is niet voldoende. Daarom worden binnen het VMS Zorgproject ook de kwaliteitsnormen vastgesteld, zodat er sprake is van een gecertificeerd VMS.
 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen