Subsidie voor antirookvaccin

Array

Nic Vax, dat is de naam van het middel waarmee rokers vanaf 2010 misschien wel van hun verslaving af kunnen komen. Het onderzoek naar het antirookvaccin, onder leiding van de Maastrichtse professor Onno van Schayck, is gehonoreerd met een zogenoemde TOP-subsidie van 1,3 miljoen euro. Dat maakte de Universiteit Maastricht maandag bekend. Het vaccin moet voorkomen dat nicotine tot de hersenen doordringt, waardoor de hunkering naar een sigaret wordt tegengegaan. Nic Vax maakt eiwitten in het lichaam aan, die zich aan nicotine binden, waardoor de verslavende stof in het lichaam wordt vastgehouden. De volgende stap in het onderzoek is het vaccineren van zo’n 600 rokers die dolgraag van hun verslaving af willen. Van Schayck zal testen of Nic Vax het inderdaad makkelijker maakt om te stoppen met roken. De groep proefpersonen wordt waarschijnlijk in het begin van 2007 geselecteerd. Terugval Het vaccin is alleen bedoeld voor mensen die echt gemotiveerd zijn te stoppen met roken. Van Schayck: “Van de rokers die het lukt te stoppen, begint 70 tot 80 procent na een tijdje toch weer met roken. Als je deze terugval kunt voorkomen, heb je een sleutel in handen. We verwachten dat het middel vooral voor die doelgroep effectief zal zijn.” De TOP-subsidie wordt beschikbaar gesteld door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Van Schayck wil met de subsidie onderzoeken wat het vaccin precies in de hersenen teweegbrengt. Ook wil hij het ethische aspect van dit vaccin, dat het gedrag van mensen kan beïnvloeden, onderzoeken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen