Meer geld voor seksuele gezondheid van jeugd

Array

Staatssecretaris Ross trekt de komende jaren 5 miljoen euro uit om de seksuele gezondheid van de jeugd te bevorderen. Dit staat in een brief die ze, mede namens de minister, aan de Kamer stuurt.

Via de GGD’en moeten jongeren – met name laagopgeleide en allochtone jongeren – meer leren over soa’s, ongewenste zwangerschappen en seksueel geweld, zodat ze gezonde keuzes maken. ZonMW zal hiervoor een programma opzetten. Dit is een van de maatregelen die Ross vandaag noemt in een brief aan de Kamer, waarin zij uiteenzet hoe ze de infrastructuur rond seksuele gezondheid wil verbeteren.

Andere maatregelen zijn:

Rutgers Nisso Groep krijgt twee extra taken: seksuele vorming in het basisonderwijs en de monitoring van seksuele gezondheid in Nederland. Voor deze monitor stelt de staatssecretaris 250.000 euro extra beschikbaar.
Het aantal chlamydia-infecties bij jongeren stijgt. Drie GGD’en beginnen daarom in 2007 een proef met chlamydiascreening onder jongeren tussen de 16 en 29 jaar. Hiervoor is 2,2 miljoen per jaar beschikbaar. Na drie jaar beslist de minister van VWS over eventuele landelijke invoering.
Veel mensen zoeken geen of erg laat hulp bij seksuele problemen die goed door een huisarts of in een eerstelijns kliniek behandeld zouden kunnen worden. Vanaf 2008 moeten de zeven klinieken voor medische en seksuele hulpverlening (de voormalige Rutgershuizen) op een andere manier gaan werken. Ross stelt voor ze onder te brengen bij de GGD’en die verantwoordelijk zijn voor de soa-hulpverlening in hun regio. Voor deze reorganisatie zegt zij extra financiering toe.
Met betrokken organisaties, waaronder TransAct en GGZ Nederland, gaat de staatssecretaris bekijken hoe de hulpverlening na seksueel geweld verbeterd kan worden en welke verbeteringen mogelijk zijn in de preventie.
Minister Hoogervorst heeft al extra geld uitgetrokken voor de bestrijding en genezing van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Dit bedrag loopt op tot 10,6 miljoen euro in 2011.
De bewindslieden richten zich op jongeren omdat ze dit een belangrijke doelgroep vinden. In Nederland worden elk jaar rond de 200.000 jongeren voor het eerst seksueel actief.

In haar brief aan de Kamer zegt Ross dat ze het als haar verantwoordelijkheid ziet om te zorgen voor een goede algemene seksuele vorming. Daarnaast is een goed aanbod van preventie en hulpverlening nodig voor problemen als soa, onbedoelde zwangerschappen en seksueel geweld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen