Cola heeft net als koffie een negatief effect op botten van vrouwen.

Array

Oudere vrouwen die cola drinken, hebben een grotere kans op zwakke botten dan leeftijds- en seksegenoten die andere frisdranken nuttigen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tuftsuniversiteit in Boston.

De botdichtheid bij vrouwen van rond de 60 die dagelijks een glas cola dronken was duidelijk een stuk lager. Bij mannen is er echter geen verband tussen drinken van cola en de samenstelling van hun botten. Groot deel van de vrouwen die de overgang al achter zich hebben krijgen te maken met osteoporose. De onderzoekers hebben de botdichtheid in de wervelkolom en op drie verschillende plekken in de heupen onderzocht.

Het nuttigen van de cola bleek vooral een effect te hebben op de heupbotten. Ze hebben 2500 mensen onderzocht. Maar ze weten niet precies te weten waarom cola de botdichtheid beïnvloed. Een mogelijkheid is dat er in cola fosforzuur zit, dat bij geregelde inname het bloed ‘zuurder’ maakt. Het lichaam zou dan calcium uit botten onttrekken om de zure omgeving te neutraliseren. Een andere mogelijkheid is dat de cafeïne in cola de botdichtheid ongunstig beïnvloedt.

Als het de tweede optie (de cafeïne in cola de botdichtheid ongunstig beïnvloedt) zou zijn zou je ook verwachten dat koffie het zelfde effect zou hebben. Ik heb dus even op het internet gezocht en je kunt inderdaad wel wat artikelen vinden over koffie en botten waaronder:

Teveel cafeine Na een korte oppepper van de cafeine vlak na het drinken van te veel koffie kan je je behoorlijk uitgeblust voelen, zowel geestelijk als lichamelijk. Symptomen van cafeïne in overmatige hoeveelheden kan leiden tot rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Ook moeilijk in slaap vallen is een bekend effect. Op de lange termijn heeft het ook gevolgen. Te veel cafeine verhindert het lichaam mineralen op te nemen zoals ijzer terwijl de hoeveelheid calcium die wordt onttrokken aan de botten groot is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen