Negen op de tien burgers zien het belang in van EHBO

Array

Het overgrote deel van de Nederlanders vindt het belangrijk dat er bij ongevallen eerste hulp wordt verleend en zij zijn bereid daar zelfs een opleiding voor te volgen. Zij vinden het bovendien belangrijk dat een onafhankelijke instantie toezicht houdt op de kennis en vaardigheden van eerstehulpverleners.
Dit zijn enkele uitkomsten uit het marktonderzoek onder de Nederlandse bevolking dat in de maanden december 2006, januari en februari 2007 is verricht in opdracht van Het Oranje Kruis. De uitkomsten van het rapport zijn op 4 juli gepresenteerd. Het idee dat de moderne mens zich niet meer voor een ander zou willen inzetten wordt wat de eerstehulpverlening betreft hierdoor grondig onderuit gehaald.

Dit onderzoek geeft steun aan de moderne ideeën over rampenbestrijding, waarin de (zelf)redzaamheid van de burgers een belangrijke plaats heeft. De respondenten vinden dat de overheid zou moeten bijdragen, zodat de cursuskosten laag kunnen blijven.



De voorkeur gaat vooral uit naar cursussen die in de buurt gegeven worden en die aansluiten op hun persoonlijke behoeften. Er wordt veel waarde gehecht aan praktische oefening en toetsing; een internetcursus wordt door slechts een klein deel van de ondervraagden interessant gevonden. En dan alleen in combinatie met praktijklessen.
Zes op de tien van de ondervraagden hebben in het verleden wel eens een eerstehulpcursus gevolgd; via hun werkgever, maar ook op school of in militaire dienst. De meesten hebben die kennis vervolgens niet bijgehouden: omdat ze er niet aan gedacht hebben, ze het niet nodig vonden, ze een andere baan kregen, geen oproep hadden ontvangen of uit onwetendheid hoe een EHBO-cursus tegenwoordig in elkaar zit.

Het Oranje Kruis heeft dit onderzoek laten verrichten om duidelijkheid te krijgen over de bereidwilligheid en de wensen van de Nederlandse burgers op het gebied van eerstehulpverlening. Het onderzoek is verricht door Blauw Research uit Rotterdam en bestond uit een telefonische enqu(ee)te onder 508 mensen van 16 jaar en ouder (een representatieve steekproef) en gesprekken in de vorm van zes focusgroepen, 40 mensen in totaal.

De Stichting Koninklijke Nationale Organisatie voor Reddingwezen en Eerste Hulp bij Ongelukken ‘Het Oranje Kruis’ ontwikkelt leerstof voor eerstehulpverleners en instructeurs, verzorgt de examinering, bewaakt de kwaliteit en de geldigheid van het Diploma Eerste Hulp en daarmee verbonden certificaten en bevordert een brede verspreiding van kennis van Eerste Hulp onder de bevolking.
Links: http://www.ehbo.nl/


Recente artikelen