Koninklijke belangstelling voor transplantatie

Array

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is donderdagmiddag 20 september aanwezig bij de viering van het 40-jarig bestaan van Stichting Eurotransplant International Foundation in Hotels van Oranje te Noordwijk.

Het jubileum wordt gevierd tijdens het jaarcongres van Eurotransplant, een internationale non-profit organisatie die orgaantransplantaties coördineert.

De Stichting Eurotransplant International Foundation, gevestigd in Leiden, coördineert orgaantransplantaties voor patiënten die op de wachtlijst staan van ziekenhuizen in de zeven bij Eurotransplant aangesloten landen. Deze landen zijn België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Eurotransplant is opgericht door wetenschappers en wordt ook bestuurd door gerenommeerde wetenschappers uit de zeven lidstaten.

Familiedag en Donorrally op zaterdag 22 september
18 september 2007 Het UMCG organiseert van 20 t/m 22 september de 1e Noordelijke Transplantatie- en donatieweek. Doel van die week is om met tal van activiteiten de thema’s orgaandonatie en transplantatie voor een breed publiek over het voetlicht te brengen. Uiteraard is ook een doelstelling van de week om de bewustwording over dit thema te vergroten en nieuwe orgaandonoren te werven.

Het UMCG organiseert deze week verschillende symposia, zowel voor medici als voor verpleegkundigen. Verder is het UMCG op zaterdag 22 september het decor van een familiedag, waar op verschillende manieren informatie over donatie en transplantatie wordt gegeven. Die dag vindt tevens een Donorrally plaats.



Familiedag
Op zaterdag 22 september staat het UMCG open voor alle belangstellenden die meer willen weten over alle aspecten van orgaandonatie en transplantatie. Mensen die al jaren met een donororgaan leven vertellen in meerdere ‘speakers corners’ over hun ervaringen, medaillewinnaars van de World Transplant Games zijn in het UMCG aanwezig voor demonstraties en interviews, diverse (transplantatie)artsen en andere specialisten van het UMCG houden ‘spreekuur’ waarin ze laagdrempelige informatie geven over bijvoorbeeld een nier- of levertransplantatie, en staan ronde-tafel-discussies gepland met direct betrokkenen over verschillende aspecten van orgaandonatie.

Donorrally
Het klapstuk van die dag zal de Donorrally zijn. Vanuit 14 ziekenhuizen in Noord- en Oost-Nederland vertrekken in totaal 250 oldtimers voor een rally met als eindpunt het UMCG. Alle deelnemers nemen nieuwe onderdelen mee voor een kapotte oldtimer die in de ontvangsthal van het UMCG staat opgesteld. Bij aankomst van de deelnemers worden de onderdelen in de oldtimer gemonteerd. De bedoeling is dat de oldtimer aan het eind van de dag weer gezond kan wegrijden als metafoor voor een patiënt die een donororgaan krijgt.

Symposia
Naast deze activiteiten staan er ook twee symposia gepland. Op donderdag 20 september is er een symposium voor verpleegkundigen onder de titel ‘Is the sky the limit’. Dit symposium geeft een beeld van de transplantatiemogelijkheden anno 2007. Het kijkt naar de grenzen van transplantaties en maakt een knipoog naar de toekomst.

Op vrijdag 21 september zal Menzis-topman Roger van Boxtel het symposium ‘Transplantatie en donatie: wat ik er altijd al van wilde weten’ openen. Dit is een symposium voor medici. Het hele traject van werving van donoren, de selectiecriteria, de operatie, het IC verblijf, de behandeling van infectie en afstoting, tot en met de prognose van patiënten die getransplanteerd zijn komt uitgebreid aan bod.

Recente artikelen