Media geeft onjuist en onduidelijk advies: “Regelmatig borstzelfonderzoek blijft een MUST!”

Array
Dit weekend bracht het AD het nieuws dat oncologen vrouwen afraden om maandelijks hun borsten te onderzoeken op afwijkingen. Uit onderzoek blijkt dat er geen verschil is tussen vrouwen die wel en vrouwen die niet maandelijks hun borsten onderzoeken. De ene groep leeft niet langer dan de andere, en ontdekt afwijkingen ook niet eerder. Maar wat is het advies nu? Moeten vrouwen nu helemaal geen zelfonderzoek meer doen. De media is daar momenteel niet duidelijk over en ook het KWF geen twee berichten. Voor alle duidelijkheid. Maandelijks onderzoek is dus niet wetenschappelijk bewezen beter maar ook niet slechter. Het advies blijft dat het doen van regelmatig zelfonderzoek bijdraagt aan diagnostisering van borstkanker. Het advies blijft dus dat je je borsten het beste kan blijven onderzoeken om ermee vertrouwd te raken, zodat je mogelijke afwijkingen eerder kan opmerken. Maar dat hoeft dus niet maandelijks. Stoppen met borstzelfonderzoek is dus heel verstandig om te blijven doen. Alleen hoef je dat niet elke maand te doen. ‘Áls vrouwen hun borsten onderzoeken, moeten ze dat wel op een vast moment in de cyclus doen, en altijd in dezelfde houding. Dus als je het liever maandelijks doet zodat je het niet vergeet is dat dus niet verkeerd. Het gaat erom dat je je borsten goed kent en sneller veranderingen waarneemt. En dat kan alleen als je je borst goed kent.
 
Richtlijn
De adviezen zijn op genomen in de nieuwe richtlijn ‘Screening en diagnostiek van het mammacarcinoom’, die in 2008 gereed is. De SIG – onderdeel van de Vereniging van Oncologieverpleegkundigen VVOV – werkte mee aan de totstandkoming deze richtlijn. Hopelijk geeft dit bericht eindelijk duidelijkheid in de verwarrende berichtgeving waardoor lijkt dat we beter massaal met borstzelfonderzoek moeten stoppen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen