Huisartsen waarschuwen voor Google

Array

Nederlanders die niet naar de huisarts gaan maar op internet proberen uit te dokteren wat hen mankeert, kunnen hun gezondheid in gevaar brengen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder patienten en artsen. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo in opdracht van RTL hield onder patienten en artsen. Volgens artsen is medische informatie via internet niet betrouwbaar en kunnen klachten verergeren als iemand niet of pas later naar de arts gaat. Ook geven de huisartsen aan dat ze tijdens een consult meer tijd nodig hebben om patienten te overtuigen die al via ‘dokter Google’ informatie over hun mogelijke kwaal en de behandeling ervan hadden gezocht.

Zeven van de tien Nederlanders kijken eerst zelf op internet wat er mis is, alvorens naar de dokter te gaan. Om dat soort redenen zijn verenigingen als De Nederlandse Vereniging voor e-Health (NVEH) is dé vereniging voor e-Health en telemedicine in Nederland, waarbij de kwaliteit van de zorgverlening voorop staat.
De NVEH werd in februari 2005 opgericht. De vereniging vertegenwoordigt Nederland op Europees niveau binnen de “International Society for Telemedicine & eHealth (ISfTeH)”, onder de naam “Dutch Association of eHealth”.
Organisaties die zowel artsen als patienten richting en advies kunnen geven over het nuttige gebruik van internet in de gezondheidszorg.


De NVEH stelt zich ten doel:

* Het verhogen en handhaven van de kwaliteit van het e-Health product in Nederland.
* Het behartigen van de belangen van haar leden.
* Het bijdragen aan de ontwikkeling van beleid en standaarden op het gebied van e-Health ten behoeve van zorgverleners en patienten.
* Het fungeren als centraal aanspreekpunt op het gebied van e-Health voor patientenverenigingen, overheid, zelfstandige bestuursorganen, zorgverzekeraars, zorgverleners, industrie, onderzoek, onderwijs en brancheorganisaties.
* Het stimuleren van wetenschap en onderwijs op het gebied van e-Health.
* Het bieden van een platform voor (overleg over) e-Health innovatie en uitwisseling van kennis, kunde en resultaten van wetenschappelijk onderzoek.
* Het participeren in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van e-Health.
* Het organiseren van wetenschappelijke bijeenkomsten.
* Het fungeren als platform voor interactie tussen e-Health producenten
* Samenwerking met strategische partners om de kwaliteit van de e-Health dienstverlening te borgen en continu te verbeteren.
* Samenwerking met internationale e-Health en Telemedicine belangenorganisaties.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen