Maak specialist eigenaar van ziekenhuis

Array

Maatschapmodel belemmert ondernemerschap ziekenhuizen, maak specialist eigenaar van ziekenhuis

Toenemende marktwerking in de zorg vraagt om nieuwe organisatiemodellen voor ziekenhuizen. Alleen dan kan de kwaliteit van zorg omhoog en kunnen de kosten worden verlaagd. Door specialisten mede-eigenaar te maken, wordt hun belang vergroot van het goed functioneren van de eigen maatschap naar het ziekenhuis als geheel.

Het gemiddelde Nederlandse ziekenhuis bestaat uit meerdere organisaties: maatschappen van specialisten en het ziekenhuis zelf. Maatschappen zijn verantwoordelijk voor hun eigen specialisme, een eigen medische deelgebied, waardoor doelstellingen niet altijd gelijk zijn aan die van andere maatschappen of van het totale ziekenhuis. Hierdoor komt het regelmatig voor dat beslissingen worden genomen die voor het ziekenhuis niet optimaal zijn.

Ervaringen in andere industrieen leveren inzicht in alternatieve organisatievormen die de kwaliteit en efficiency van ziekenhuizen kunnen vergroten. Terugkerende elementen zijn dat de specialist zeggenschap heeft over de strategie van het ziekenhuis en dat in ieder geval een deel van zijn inkomen afhankelijk is van het financieel resultaat van het ziekenhuis. Het belangrijkste betreft de cultuuromslag die nodig is bij ziekenhuizen en specialisten. Binnen de steeds verder gaande professionalisering van de zorg past het om ook zakelijk te kijken naar het belonen van prestaties.

Recente artikelen