Loopbaanperspectief noodzaak voor verpleegkundigen en verzorgenden

Array

Grote groepen verpleegkundigen en verzorgenden willen zich verder ontwikkelen in hun vak. Voor een aantal van hen is dit zo essentieel dat een gebrek aan loopbaanmogelijkheden de doorslaggevende reden kan zijn om een andere baan te zoeken. Dit blijkt uit de monitorpeiling van het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden, uitgevoerd door NIVEL, LEVV en V&VN.

Perspectief
Vooral verzorgenden en op hbo-niveau opgeleide verpleegkundigen vinden loopbaanmogelijkheden belangrijk. Ze geven aan dat betere loopbaanperspectief hun beroep aantrekkelijker maakt. Meer loopbaanaandacht kan ertoe bijdragen dat ze zich langer blijven inzetten voor de zorg. De komende jaren verwacht de zorg een toenemend tekort aan personeel. Het is daarom belangrijk niet alleen nieuw personeel te werven, maar ook de uitstroom te beperken. Een beter loopbaanbeleid voor verpleegkundigen en verzorgenden is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Aandachtsgebieden
Opmerkelijk is dat één op de vijf verpleegkundigen en verzorgenden ronduit ontevreden is over de loopbaanmogelijkheden en de begeleiding daarbij, terwijl zij aangeven dit wel belangrijk te vinden.. De komst van verpleegkundig specialisten (verpleegkundigen met een Masteropleiding) is hierop al een antwoord.
Het LEVV en V&VN vinden dat doorlopend scholen en trainen essentieel is voor de motivatie van verpleegkundigen en verzorgenden en hen te behouden voor het vak.



Verzorgenden
Extra aandacht is nog nodig voor verzorgenden. NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: “Uit eerder onderzoek weten we dat zij – anders dan verpleegkundigen – niet zozeer denken aan doorstromen naar een hogere functie, maar meer aan het werken met aandachtsgebieden of specialisaties, zoals psychogeriatrie of chronisch zieken.” Ook hiervoor moeten instellingen mogelijkheden bieden.

Het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden bestaat uit 400 verpleegkundigen en 300 verzorgenden. De verpleegkundigen zijn werkzaam in de algemene ziekenhuizen, de psychiatrie, de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap en de thuiszorg. De verzorgenden zijn werkzaam in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg. Het panel is een project van, het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)en het NIVEL. Zie ook www.levv.nl/panelvenv, www.venvn.nl/panelvenv of www.nivel.nl/panelvenv

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen