Kwaliteit van leven in verpleeghuizen voldoende?

Array

Goed nieuws of juist niet? Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland ervaren hun kwaliteit van leven als voldoende. Nemen we genoegen met voldoende? Persoonlijk ga ik liever voor ‘goed’ als het om mijn kwaliteit van leven gaat. Opvallend is verder dat een derde aangeeft zich graag gezonder te willen voelen. Bovendien blijkt maar liefst 29 procent van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen eenzaam te zijn.

In opdracht van zorgonderneming Actiz voerde het Nivel een onderzoek uit naar de kwaliteit van leven in verpleeg- en verzorgingshuizen. In totaal werkten 556 bewoners uit 22 zorginstellingen mee aan de rapportage. Een op de vijf clienten geeft aan niet zelf te kunnen bepalen wanneer ze lichamelijke verzorging, eten en drinken krijgen. Verder bleek dat de invloed van het personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen op het welbevinden van de bewoners groot is. ,,Sociale contacten zijn veel wezenlijker en belangrijker voor de kwaliteit van leven in verpleeg- en verzorgingshuizen dan tot nu toe wordt gedacht”, aldus Nivel-onderzoeker Sandra van Beek.

Praatjes vullen wel gaatjes
Ouderen die vaker meedoen aan groepsactiviteiten en vaker een praatje maken met het verzorgend personeel, oordelen positiever over hun leven. Het gaat dan niet zozeer om gesprekken tijdens de zorg, maar meer om een praatje tussendoor. ,,Door zo’n praatje oordelen bewoners positiever over hun woonomstandigheden”, stelt Van Beek. ,,Ze voelen zich bijvoorbeeld meer thuis, voelen zich veilig en vervelen zich minder. Zo’n praatje werkt ook door in de contacten met anderen. Bewoners voelen zich bijvoorbeeld minder eenzaam en ervaren meer warmte en genegenheid.” Op basis van deze uitkomsten adviseert het Nivel de zorginstellingen om meer groepsactiviteiten te organiseren en om contacten tussen het personeel en de bewoners te stimuleren. Op die manier kan de kwaliteit van leven van deze mensen verbeteren.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen