Afspraken medisch beroepsgeheim vastgelegd in convenant

Array

Op 19 februari sluiten de stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ), het Openbaar Ministerie en de regiopolitiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid een convenant. Daarmee worden afspraken vastgelegd over hoe om te gaan met informatie die onder het medisch beroepsgeheim valt.

De rechten en plichten van zorgverleners botsen in de praktijk geregeld met de rechten en plichten van OM en politie. Het is voor het eerst dat hierover in de regio Rijnmond tussen de drie partijen verregaande afspraken worden vastgelegd.

Duidelijkheid
Het OM en de regiopolitie dienen het algemeen belang door de wet te handhaven en hulp te verlenen aan individuele burgers. Ziekenhuizen dienen het algemeen belang door mensen met gezondheidsproblemen te behandelen. Patienten moeten voor medische hulp bij een ziekenhuis terecht kunnen zonder bang te hoeven zijn dat anderen informatie krijgen over hun aanwezigheid en hun medische informatie. Ziekenhuizen zijn gehouden aan het medisch beroepsgeheim. Met het vastleggen van de afspraken in een convenant willen alle partijen zo veel mogelijk duidelijkheid creeren, zodat men weet wat men van elkaar kan verwachten in dergelijke situaties.





Wenselijk

Daarnaast zijn – om het convenant in de praktijk werkbaar te maken – bij alledrie de partijen contactpersonen benoemd. Deze contactpersonen zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week aanspreekpunt ingeval zich situaties voordoen, waarin nader overleg wenselijk is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen