Nieuw Kenniscentrum Hulpmiddelen

Array

Professionals en consumenten met vragen over hulpmiddelen kunnen sinds kort terecht bij het Kenniscentrum Hulpmiddelen. Het centrum is opgericht door Vilans, de Nederlandse kennisorganisatie voor langdurige zorg en ondersteuning. Alle kennis en ervaring over hulpmiddelen, handige producten (zoals een schoen-uittrekker of een tubeknijper), zorgtechnologie en domotica is in het nieuwe centrum ondergebracht.

Het Vilans Kenniscentrum Hulpmiddelen ondersteunt innovatie en productverbetering door assortiments- en kwaliteitsbeoordeling. Ook adviseert en initieert het centrum toegepast wetenschappelijk onderzoek. Professionals en zorgorganisaties vinden bij het kenniscentrum technologische oplossingen waardoor mensen langer zelfstandig kunnen wonen. Ook voor consumenten is het centrum van belang. Onder meer door het persoonsgebonden budget kopen consumenten steeds vaker zelf hulpmiddelen. Om te kunnen vergelijken en kiezen hebben juist zij onafhankelijke informatie nodig.

Kennisbank
De kern van het centrum is een kennisbank waarin alle informatie gestructureerd is opgeslagen, aangevuld en geactualiseerd. Medio april lanceert Vilans Kenniscentrum Hulpmiddelen een website en een telefonisch informatiepunt. Algemene informatie is straks gratis te vinden op de nieuwe website van de organisatie. Specifieke informatie is tegen betaling (per zoekopdracht of abonnementsvorm) beschikbaar. Organisaties als zorgverzekeraars en patientenorganisaties kunnen op maat gemaakte informatie via hun eigen website aan hun klanten aanbieden.

Financiering
De start van het Kenniscentrum Hulpmiddelen is mogelijk gemaakt door financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen