Opening Sikkelcelcentrum Erasmus MC: bundeling van kennis

Array

Op vrijdagmiddag 15 februari opende het Erasmus MC het Sikkelcelcentrum. Patienten met sikkelcelziekte worden in dit centrum vanuit verschillende vakgebieden tegelijk behandeld. Deze multidisciplinaire aanpak zorgt voor een betere diagnostiek en behandeling van patienten met deze aandoening. Uiteindelijk doel is een betere kwaliteit van leven en hogere levensverwachting. Patienten uit de brede regio van Rotterdam, maar ook daarbuiten, kunnen bij het centrum terecht.

Patienten met sikkelcelziekte worden wereldwijd gemiddeld 55 jaar. Zij hebben intensieve begeleiding nodig. Door hun chronische bloedarmoede, de voortdurende afbraak van bloed en de ijzerstapeling als gevolg van bloedtransfusies, lopen zij grote kans op schade aan hun organen. De ziekte is niet te genezen, maar met regelmatige controles kan de orgaanschade beperkt worden. Als in een vroeg stadium wordt ontdekt dat het met één van de organen niet goed gaat, kan de patient tijdig een juiste behandeling krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld een medicijn dat het sikkelen van het bloed tegengaat of een bloedtransfusie.




De kracht van het sikkelcelcentrum zit in de bundeling van kennis. Patienten worden behandeld door een hematoloog, verpleegkundige en maatschappelijk werker die bovendien een team van medisch specialisten kunnen raadplegen. Behalve de internist-hematoloog en kinderarts-hematoloog zijn dat onder andere een oogarts, longarts, cardioloog, orthopeed, klinisch geneticus, gynaecoloog, verloskundige en anesthesist. Zij weten precies wat sikkelcelziekte doet met het orgaan waarin zij gespecialiseerd zijn. Door deze gezamenlijke behandeling van patienten kunnen de gevolgen van sikkelcelziekte zoveel mogelijk worden beperkt. Deze aanpak moet leiden tot een betere kwaliteit van leven van deze patienten en uiteindelijk tot een betere levensverwachting.

Sikkelcelziekte is een erfelijke bloedziekte die met name voorkomt bij mensen die hun oorsprong hebben in de (sub)tropen, zoals Zuid-Amerika, Afrika, de Nederlandse Antillen en het Middellandse Zeegebied. In Rotterdam zijn naar schatting 15.000 mensen drager van de erfelijke informatie voor sikkelcelziekte. Dit betekent dat zij niet ziek zijn, maar de ziekte kunnen doorgeven aan hun kinderen. Het aantal patienten met verschijnselen van de ziekte ligt waarschijnlijk rond de 600.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen