Stressincontinentie, 1,2 mln vrouwen hebben er last van

Array

In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen vrouwen last van ongewenst urineverlies. Het taboe dat hier omheen hangt en de acceptatie dat het ongemak wellicht bij de leeftijd hoort belemmert vrouwen doorgaans te zoeken naar mogelijke oplossingen. Dit leidt soms tot ernstige vermindering van de kwaliteit van leven. In ruim 90% van de gevallen is het ongemak echter goed te verhelpen mits men de juiste weg weet te bewandelen: de huisarts of het ziekenhuis.

Urine incontinentie of verminderde blaascontrole komt in Nederland bij ruim een miljoen vrouwen voor. Boven de 35 jaar heeft één op de vier vrouwen er last van en zelfs de helft van alle vrouwen van boven de 55 jaar. De meest voorkomende vorm van urineverlies is stressincontinentie of ook wel inspanningsincontinentie genoemd. De voornaamste oorzaak is een verzwakte bekkenbodem vaak ten gevolge van zwangerschap en bevalling, chronisch zwaar
tillen, menopauze of ernstig overgewicht. Dat urineverlies is een normaal verschijnsel is behorend bij het ouder worden is echter een fabeltje.

Er is wel degelijk een oplossing voor dit probleem, ongeacht leeftijd of levensstijl. In ruim 90% van de gevallen is het ongemak goed te verhelpen mits men het juiste pad weet te bewandelen. En dat is het ‘m nou juist. Ongewenst urineverlies bevindt zich toch een beetje in de taboesfeer. Er bestaat veel onbekendheid over mogelijke oplossingen en dat is jammer, want
doorgaans kan relatief eenvoudig de kwaliteit van leven weer volledig hersteld worden.

“Het is jammer dat zo weinig vrouwen weten dat er iets aan hun ongemak gedaan kan worden”, aldus dr. Roovers, gynaecoloog in het AMC. “Het kan allemaal weer als vanouds; sporten, hoesten, vrijen; als vrouwen de stap maar nemen naar de dokter”.


De eerste stap is die in de richting van de huisarts. Als fysiotherapie en/of medicijnen niet aanslaan is er tegenwoordig een veilige, effectieve en gemakkelijke chirurgische ingreep die helpt om deze aandoening onder controle te krijgen. In ruim 90% van de gevallen zijn vrouwen na deze behandeling tevreden over het resultaat. De gynaecoloog plaats in dit geval een TVT
bandje van kunststof onder de urinebuis ter ondersteuning bij een verhoging van druk in dit gebied.

Natalie, ex-patient: “Tegen iedereen die twijfelt wil ik zeggen: laat je niet afschrikken door het idee van een operatie, want die stelt namelijk niets voor. Je bent niet uit de running en de ingreep is klein en kost weinig tijd. En het levert zo veel gemak op!”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen