Veel ziekenhuisdirecteuren de laan uit

0
222

Het Martini ziekenhuis te Groningen, het Waterland ziekenhuis te Purmerend, het Flevo ziekenhuis te Almere, het Boven IJ ziekenhuis te Amsterdam, het Catharina ziekenhuis te Eindhoven en het Amphia ziekenhuis te Breda: bij al deze ziekenhuizen kregen (leden van de) Raden van bestuur (RvB) ontslag na een conflict met de medische staf of met de ondernemingsraad. Er is een hausse aan de gang van ontslagen en van ontslagen Raden van Bestuur. Want de genoemde ziekenhuizen vormen slechts een onderdeel van een groter aantal. De hausse vormde dezer weken onderwerp van gesprek tussen docenten en RVB’ers in Masterclasses die het Julius Centrum geeft aan ervaren artsen en managers (zie www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing).

Vier oorzaken spelen vermoedelijk een rol voor dit hoge personeelsverloop.
1. De invoering van DBC’s leidt tot conflicten tussen RvB en medische staf. De Raad van toezicht kiest dan meestal partij voor de staf. Exit RVB.
2. Er bestaat een glazen plafond voor hogere leidinggevenden, bijvoorbeeld divisie managers. Zij stromen niet door naar RvB posities. Meestal kiest een Raad van Toezicht voor externe kandidaten of voor een medisch specialist uit eigen huis zonder management ervaring.
3. Headhunters doen hun werk niet goed. Zij laten hun oren te veel hangen naar de Raad van Toezicht. Zij checken onvoldoende het draagvlak van een kandidaat binnen diverse geledingen van het ziekenhuis. Een headhunter ontvangt tenminste 30% van het jaarsalaris van de kandidaat die wordt aangenomen
4. Er ontbreekt een opleiding voor high potentials in de ziekenhuizen, die een RvB positie ambieren. Een soort diplomatenklasje zoals bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een soort schaatsploeg die voor goud mag gaan.
Guus zijn Julius handen jeuken om samen met enkele grote ziekenhuizen zo’n klasje te vormen.

De ontslaggolf betekent
1. veel persoonlijk leed voor de ontslagen directeuren
2. veel onrust in de betrokken ziekenhuizen die afleidt van de zo gewilde innovaties in spoedzorg en ketenzorg en
3. hoge kosten aan afvloeiingsregelingen en headhunters.

Bron: PH.Nieuwsbrief (@) planet.nl De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega’s binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidienten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Vorig artikelGuus Schrijvers: Volgende kabinetcrisis gaat over AWBZ
Volgend artikelKlink: Beloon gezondere leefstijl
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.