Vroeger waren ziekenhuizen schoner.

Array

Vroeger waren ziekenhuizen schoner. Dat zei mijn oma al jaren. Toen sopte ze de boel nog met nat in plaats van met zo’n plumeaux. Die verplaatst alleen maar het stof. “Ziekenhuizen waren rond 1900 schoner, beter op hun hygiene dan ziekenhuizen rond het jaar 2000.” Dit zegt Herre Kingma, voorzitter van de Raad van bestuur van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente en voormalig inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg, in het avro Radio1 programma ‘Wat Nu’. Zo wordt iets simpels als handen wassen veel te weinig gedaan. “Door goed je handen te wassen kan veel ernstige schade worden voorkomen, zelfs doden. De medici hebben een gebrek aan discipline en houden zich slecht aan de ziekenhuisregels.

Kingma was jarenlang topman bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hij vindt dat er in Nederland te weinig aandacht is voor hygiene. Ziekenhuizen waren volgens Kingma rond 1900 schoner dan tegenwoordig. Tegenwoordig hebben ziekenhuizen teams van specialisten op het gebied van ziekenhuishygiene. Deze teams maken meestal deel uit van de afdeling Medische Microbiologie. Hun protocollen en richtlijnen worden gebaseerd op de WIP (Dutch Workingparty for Infection Prevention).

Volgens hem ontbreekt het Nederlandse medici aan discipline. Velen schijnen het moeilijk te vinden zich te houden aan de ziekenhuisregels, zegt Kingma.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen