Wachtlijst allergiecentra: een half jaar

Array

Het kan zes maanden duren voordat patienten in allergiecentra van ziekenhuizen worden behandeld. Dat is donderdag gebleken uit onderzoek van RTL-Nieuws.

Het aantal mensen met één of meerdere allergieen groeit snel. Zes procent van de kinderen heeft een voedselallergie en twintig tot dertig procent van de volwassenen heeft last van een ademhalingsallergie. Volgens prognses zal in 2010 de helft van de pasgeboren kinderen allergisch zijn. Naar de oorzaak van deze toename wordt nog onderzoek gedaan.

Jeuk
Allergie is een abnormale reactie van het lichaam op allergenen waarbij het afweersysteem is betrokken. Hierbij vormt het lichaam antistoffen. Normaal gesproken zijn allergenen geen schadelijke stoffen en geven ze geen reactie. Maar bij mensen met een bepaalde overgevoeligheid kan contact met allergenen leiden tot bijvoorbeeld niezen, hoesten, jeuk, huiduitslag en zelfs shock.

Door regelmatige blootstelling aan een allergeen maakt het lichaam speciale antistoffen die zich hechten aan de mestcellen in de longen, neus, ogen, darmen en huid. De vorming van antistoffen en de hechting aan de mestcellen kan maanden tot jaren ongemerkt plaatsvinden voordat het tot uiting komt. Antistoffen die eenmaal gehecht zijn aan mestcellen worden na nieuwe prikkeling met een allergeen aangezet tot het afgeven van stoffen als histamine. Histamine op haar beurt veroorzaakt (een deel van) de genoemde allergische reacties.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen