Bypasses aanleggen via kijkoperaties

Array

Met een nieuw miniatuur nietapparaatje kunnen omleidingen waarmee het hart van bloed voorzien wordt (bypasses) snel en betrouwbaar aangesloten worden. Het apparaatje is op afstand bedienbaar waardoor kijkoperaties binnen bereik komen. Dat stelt Willem Suyker in zijn proefschrift. Uitgebreide preklinische proefnemingen hebben aangetoond dat het apparaatje in staat is de gouden standaard te evenaren. Dit heeft de weg geplaveid om het apparaat op gecontroleerde wijze in de kliniek te brengen.

Wereldwijd ondergaan per jaar ongeveer 700.000 patienten een bypass operatie, nog steeds de meest effectieve manier om hartklachten als gevolg van vernauwingen in de kransslagaders te behandelen. Traditioneel worden de vaatverbindingen met de hand gehecht, hetgeen veel expertise en nauwkeurigheid vereist omdat de vaatdiameters meestal niet meer dan ongeveer 2mm zijn. De procedure is echter belastend voor de patient omdat de borstkas geopend moet worden om de chirurg toegang tot het hart te verschaffen. Veel patienten zouden daarom gebaat zijn bij een kijkoperatie.

Suyker promoveert op 6 maart aan de Universiteit Utrecht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen