Artsen schrijven mogelijk te hoge doseringen ijzer voor

Array

Mensen met een ijzertekort, krijgen mogelijk te grote hoeveelheden ijzer voorgeschreven van hun huisarts. Dit kan tot hemochratose (ijzerstapelingsziekte), maag-darmklachten en een verhoogd risico op darmkanker leiden. Dit schrijft het Utrechtse UPPER, in een onderzoek dat zij in opdracht van de Hemochromatose Vereniging Nederland heeft uitgevoerd. UPPER is ontstaan uit de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen van de Universiteit Utrecht en Utrecht Pharmacy Panel for Education & Research. Mensen die aan anemie lijden, hebben een tekort aan hemoglobine. In de meeste gevallen komt dit door een gebrek aan ijzer en schrijft de huisarts ijzersupplementen voor. De Hemochromatose Vereniging Nederland (HVN) ontdekte dat een aantal van haar leden die ijzergebreksanemie hadden, en die hiervoor ijzersupplementen kregen, later een secundaire vorm van hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) ontwikkelden. Hierop vroeg de HVN aan UPPER om onderzoek te doen naar de ijzerdoseringen die patienten krijgen voorgeschreven.

Te hoge doseringen
Uit het onderzoek komt naar voren dat de aanbevolen doseringen die huisartsen nu hanteren waarschijnlijk te hoog zijn. Al bijna 30 jaar krijgen patienten gemiddeld 100 tot 200 mg ijzer per dag voorgeschreven. Artsen baseren zich hierbij op doseringsrichtlijnen van zo’n 30 jaar oud: de zgn. NHG-standaard Anemie van het Nederlands Huisartsengenootschap. Te veel ijzer in het lichaam kan leiden tot ijzerstapeling, ook wel hemochromatose. Ook kunnen patienten maag-darmklachten krijgen zoals misselijkheid, buikpijn, diarree of obstipatie. De oorzaak van deze laatste verschijnselen is waarschijnlijk niet-opgenomen ijzer in de maag of in de darmen. Ongeveer een kwart van de patienten krijgt last van deze bijwerkingen. Er zijn aanwijzingen dat te veel ijzer mogelijk zelfs een verhoogd risico op darmkanker geeft.

Onderzoek naar lagere dosering
Er wordt in de medische behandeling geen onderscheid gemaakt tussen lichte en zware vormen van ijzergebrek: de arts schrijft voor beide vormen dezelfde dosis ijzer voor. UPPER beveelt aan om nader onderzoek te doen naar de optimale hoeveelheden die patienten bij de verschillende vormen van ijzeranemie voorgeschreven zouden moeten krijgen, waarbij vooral gekeken moet worden naar de effectiviteit van lagere doseringen. Op basis van onderzoek zal de NHG-standaard Anemie geactualiseerd moeten worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Artsen schrijven mogelijk te hoge doseringen ijzer voor"

  1. Philip de Sterke

    Een recentelijk onderzoek (nadat publicatie was gesloten) bevestigd het persbericht nogmaals:

Comments are closed.

Recente artikelen