Kostenbespraring door delen toediening van dure geneesmiddelen

Array

Ziekenhuizen kunnen gemakkelijk forse besparingen halen op de toediening van dure geneesmiddelen – zonder patienten tekort te doen.
Internist-oncoloog Dr. Hiltje de Graaf, werkzaam bij het Medisch Centrum Leeuwarden, deed daar onderzoek naar, samen met ziekenhuisapothekers Eric van Roon en Jan Peter Yska. Efficient werken bij de toediening is één mogelijkheid om de kosten te drukken. Daarnaast zouden artsen en apothekers moeten onderzoeken of de voorgeschreven dosis van deze kankergeneesmiddelen zonder gevaar afgerond kan worden. Dat zou een nóg grotere besparing opleveren.

Kankergeneesmiddelen kosten soms vele honderden euro’s per verpakking. De inhoud is na opening vaak beperkt houdbaar – 24 of 48 uur. Wat aan het eind van de houdbaarheidsperiode overblijft, moet worden weggegooid – ongeacht de aanschafprijs. De geneesmiddelen worden voorgeschreven op basis van lichaamsgewicht of -oppervlak van de patient. Elke patient zijn eigen dosis. De farmaceutische industrie kan dus nooit verpakkingen ‘op maat’ leveren, en er blijft altijd wel een restje duur medicijn over.

Hiltje de GraafIn het Medisch Centrum Leeuwarden worden patienten ‘geclusterd’ die een behandeling krijgen met bijvoorbeeld Herceptin® (trastuzumab). Zo kan het restant uit de éne verpakking worden gebruikt voor een andere patient, en hoeft uiteindelijk veel minder te worden weggegooid. Met deze werkwijze, die ook bij andere dure geneesmiddelen wordt toegepast, heeft het MCL al een flinke besparing weten te bereiken.

Hiltje de Graaf en ziekenhuisapotheker Eric van Roon pleiten er voor om ook de dosering van deze dure geneesmiddelen kritisch te bekijken en te onderzoeken. Bij vrijwel alle geneesmiddelen bestaat een zekere bandbreedte in de dosering: een te grote dosis is giftig, een te kleine dosis niet werkzaam. Tussen beide uitersten zitten bij medicijnen in tabletvorm soms marges van 10-20 procent. Bij dure kankergeneesmiddelen wordt door artsen niet aan de protocollair voorgeschreven doses getornd. Met andere woorden: de kans bestaat dat je een nieuwe vial (verpakkingseenheid) van een duur medicijn moet aanbreken om met een klein beetje geneesmiddel aan de goede dosis voor een patient te komen, waarna de rest van de inhoud van de vial als verloren moet worden beschouwd. Door gebruik te maken van een maximale dosisreductie van 10% zou de verspilling van dure geneesmiddelen tot een minimum van ca. 3% kunnen worden gereduceerd, berekenden De Graaf, Van Roon en Yska. Een voorbeeld van samenwerking tussen apotheek en oncoloog is, dat door de vialgrootte op het aanvraagrecept te vermelden al bij het aanvragen de voorschrijvend oncoloog actief kan meedenken over de gekozen dosis in relatie tot de beschikbare vialsterkte.

Dosisreductie wordt in het MCL niet toegepast, maar De Graaf c.s. pleiten wel voor onderzoek om te kunnen vaststellen of je deze werkwijze verantwoord zou kunnen toepassen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen