Legionella op kinderafdeling Elkerliek

Array

Op de kinderafdeling van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond is legionella aangetroffen. Het gaat om een milde variant en dus niet om de bacterie die tot de veteranenziekte kan leiden. De bacterie is gevonden in de zogenoemde boxen, dit zijn slaapkamers met een aparte badkamer. Het Elkerliekziekenhuis heeft deze boxen zodat ouders bij hun kind kunnen blijven slapen. De douches hiervan zijn zeker drie weken niet te gebruiken. Het ziekenhuis heeft 35 gezinnen geïnformeerd over de mogelijke besmetting. Al is volgens het ziekenhuis de kans erg klein dat iemand ook daadwerkelijk ziek wordt.

Het Elkerliek ziekenhuis controleert heeft de waterleidingen, conform wettelijke normen, twee maal per jaar op de aanwezigheid van de legionellabacterie. Op een deel van de kinderafdeling is bij zo’n routinecontrole een matig verhoogde hoeveelheid legionella in de waterleiding aangetroffen. Het gevonden type legionella bacterie is niet het type dat de belangrijkste veroorzaker is van de veteranenziekte.

De 35 ouders waarvan de afgelopen drie weken een kind op het betreffende deel van de kinderafdeling verbleef, zijn per brief geïnformeerd. Alleen degenen die gedoucht hebben lopen enig risico. Ook huisartsen in de regio , GGD en de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn geïnformeerd.

De belangrijkste feiten over de gevonden bacterie en de gevolgen op een rij:

  1. Het gevonden type legionella bacterie is níet het type dat de belangrijkste veroorzaker is van de veteranenziekte.
  2. De gevonden hoeveelheid van de bacterie is beperkt.Deze twee punten tezamen maken de kans dat iemand besmet is klein.
  3. Besmetting vindt alleen plaats tijdens het douchen door het inademen van hele kleine  waterdruppels, dus niet door het water te drinken.
  4. Kinderen hebben een aanzienlijk minder hoog risico op het oplopen van de ziekte dan volwassenen.
  5. De tijd tussen de besmetting en ziek worden is maximaal 21 dagen.

Het ziekenhuis heeft direct actie ondernomen. Douches en sproeikoppen op het betreffende deel van de kinderafdeling worden tijdelijk niet gebruikt, leidingen zijn gedesinfecteerd en er vinden aanvullende controles plaats.

Het ziekenhuis neemt de douches pas weer in gebruik als zeker is dat de leidingen legionella-vrij zijn. De douchekoppen in de betreffende badkamers zijn afgesloten.

Recente artikelen